Numărul gălăţenilor muşcaţi de căpuşe s-a triplat de la o săptămână la alta, chiar dacă autorităţile locale şi judeţene spun că s-au făcut şi se vor mai face acţiuni de dezinsecţie pentru căpuşe. Din păcate, numărul mare de gălăţeni care au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase în numai o săptămână dovedeşte că operaţiunea nu a fost eficientă peste tot. Şi nici nu ar fi putut fi, de vreme ce ploile nu au încetat să cadă, iar pentru o dezinsecţie reuşită vremea trebuia să fie caldă şi însorită măcar o zi. „În ultima săptămână de raportare, numărul gălăţenilor muşcaţi de căpuşe şi care au ajuns la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase a crescut de la 13 la 34 de cazuri. În total, 211 gălăţeni au fost muşcaţi de căpuşe în acest sezon cald. Creşterea numărului gălăţenilor muşcaţi de căpuşe a fost cauzată de numărul mai mare de persoane care au ieşit la iarbă verde, chiar dacă vremea a fost schimbătoare. Ştim că s-au făcut operaţiuni de dezinsecţie în oraş şi judeţ, dar se pare că nu au avut eficienţa aşteptată, poate şi din cauza ploilor. Cei care ajung la spital din cauza căpuşelor au fost muşcaţi nu neapărat la iarbă verde sau în oraş, ci şi la ţară, acolo unde aceste operaţiuni trebuie făcute de fiecare primărie în parte. Oricum, îi sfătuim pe locuitorii judeţului să poate pantaloni lungi şi încălţăminte închisă pentru a se proteja de căpuşe când merg la iarbă verde, se plimbă prin grădini sau muncesc la câmp”, a declarat dr. Valentin Boldea, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Atât Primăria Galaţi, prin serviciul de specialitate, cât şi Consiliul Judeţului susţin că au făcut dezinsecţii contra căpuşelor. „Etapa a doua a dezinsecţiei, cea făcută din avion, s-a realizat la sfârşitul săptămânii trecute. Parţial, în zonele de promenadă din oraş, cum ar fi parcul Rizer, Faleza şi în Grădina Publică s-a realizat şi dezinsecţia la sol. Când condiţiile meteo ne vor permite, urmează să facem şi dezinsecţia la sol în tot oraşul”, a declarat Emanuela Turcu, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Şi zonele de picnic limitrofe Galaţiului au fost curăţate de căpuşe. „Am luat măsuri legate de dezinsecţie în zonele aflate în grija noastră. Jumătate din pădurea Gârboavele este arie protejată şi nu putem face astfel de activităţi. În schimb, am făcut dezinsecţii la sol, izolat, în locurile destinate turiştilor. În ceea ce priveşte zona de la Zătun, acolo dezinsecţia la sol s-a făcut peste tot şi nu s-au reclamat probleme”, a precizat Vali Viorel Sandu, directorul Serviciului de Administrare a Domeniului Public din cadrul CJ Galaţi.