Angajatorii români se aşteaptă ca ritmul angajărilor să rămână constante în intervalul octombrie - decembrie 2016, raportând o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +11%. Încrederea angajatorilor în trimestrul IV este însă mai puţin accentuată, comparativ cu planurile record de angajare formulate în trimestrul III, slăbind faţă de acesta cu 3 puncte procentuale, şi faţă de trimestrul IV din 2015 cu 2 puncte procentuale.
19% dintre cei 627 de angajatori din România intervievaţi pentru ediţia referitoare la trim. IV/2016 a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare.
„Deşi optimismul angajatorilor este mai puţin pronunţat decât în intervalul iulie – septembrie 2016, el revine la un nivel egal cu Previziunile favorabile din trimestrele I şi II ale lui 2016, astfel încât slăbirea relativă a Previziunii Nete de Angajare din trimestrul IV nu trebuie privită ca semn al unei pieţe a muncii nefavorabile. Este mai degrabă posibil ca proximele alegeri parlamentare, ce ar putea, aşa cum s-a mai întâmplat, să ducă şi la schimbări de politici, să inducă o abordare mai precaută, de expectativă,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
Este de aşteptat ca pe parcursul perioadei octombrie – decembrie 2016 numărul total de angajaţi să crească în opt din cele 10 sectoare de activitate şi în şase din cele opt regiuni ale ţării. Cea mai puternică prognoză la nivel de sector de activitate se raportează, şi de data aceasta, în Industrie prelucrătoare, unde Previziunea este de +32%, slăbind cu 2 puncte procentuale faţă de trim. III /2016, dar îmbunătăţindu-se cu 5 puncte procentuale faţă de trim. IV/2015. Îmbunătăţiri de 5 puncte procentuale faţă de anul anterior sunt raportate, de asemenea, de către angajatorii din Industrie extractivă, unde Previziunea este de +7%, şi din Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, a cărui Previziune Netă de Angajare de +25% este cea mai puternică din ultimii 7 ani, egalând previziunile raportate în trim. IV/2008 şi trim. IV/2012. Perspectivele de angajare sunt negative în două dintre cele 10 sectoare, inclusiv Energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea de -10% raportată de angajatori este cel mai puţin optimistă din trim. III /2013, până în prezent, slăbind faţă de trimestrul trecut şi faţă de intervalul comparabil al lui 2015 cu 7, respectiv 6 puncte procentuale. Cel mai abrupt declin, atât de la trimestru la trimestru, cât şi de la an la an, se raportează însă în sectorul Construcţii. Previziunea Netă de Angajare pentru acest sector este de -3%, situându-se în la cote negative după şapte trimestre consecutive de intenţii de angajare pozitive, şi slăbind faţă de trim. III/2016 şi trim. IV/2015 cu 16, respectiv 22 de puncte procentuale.
La nivel de regiuni, oportunităţile cele mai abundente de angajare vor apărea probabil în Centru, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare +18%. Perspectivele de angajare sunt cu 5 puncte procentuale mai slabe decât în trimestrul anterior, dar se îmbunătăţesc cu 4 puncte procentuale faţă de anul trecut. Îmbunătăţiri faţă de trim. IV/2015 sunt preconizate şi de angajatorii din regiunea Bucureşti şi Ilfov, unde Previziunea Netă de Angajare de+17% este cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea din anul anterior, şi relativ stabilă comparativ cu trim. III/2016. Optimismul angajator se restrânge însă comparativ cu trim. IV /2015 în cinci din cele opt regiuni, iar în comparaţie cu trim. III /2016, în şase din cele opt regiuni. Variaţia cea mai mare, de 19 puncte procentuale în minus, este raportată de către angajatorii din regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare de +2% indică totuşi că vor exista unele oportunităţi de angajare. Cel mai slab ritm de angajare din toate regiunile ţării se prognozează în regiunea Sud-est, unde angajatorii raportează o Previziune de -5%, cea mai puţin optimistă din trim. I/2010 până în prezent. Intenţiile de angajare sunt la cote negative şi în regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare de -3% este cea mai puţin încrezătoare din ultimele şase trimestre, slăbind faţă de trim. III /2016 cu 12 puncte procentuale.
Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.
Cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 22 – 29 iulie 2016 pe un eşantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.