Deşi la conducerea Primăriei şi a Electrocentrale au fost făcute schimbări, problema legată de asigurarea agentului termic primar către Apaterm este departe de a fi rezolvată iar periodic gălăţenii sunt ameninţaţi că vor rămâne fără apă caldă iar activitatea Combinatului ar putea fi şi ea periclitată, deşi fostul colos siderurgic a făcut plăţi în avans. În condiţiile în care războiul dintre Apaterm şi Electrocentrale se duce în instanţă, furnizorul local de agent termic primar solicitând falimentul Apaterm pentru a-şi putea recupera datorii în sumă de 80 de milioane de euro, şi în timp ce Apaterm face plăţi cu ţârâita, este greu de anticipat care va fi soarta căldurii şi a apei calde în Galaţi. Deşi primarul Marius Stan a solicitat premierului Ponta ca Primăria Galaţi să preia Electrocentrale, demers cu care premierul a fost de acord, rămâne de văzut dacă Ministerul Economiei va şterge datoria înregistrată de Electrocentrale către Romgaz, condiţie pusă de edilul şef al urbei pentru a prelua furnizorul local de agent termic primar. Deoarece această facilitate ar putea fi considerată ajutor de stat, pentru ştergerea datoriei ar fi necesar avizul Comisiei Europene.
O amânare de câteva zile
În timp ce directorul Electrocentrale, Petre Tudor, se afla ieri la Bucureşti pentru a discuta situaţia societăţii, liderul de sindicat Mihai Popa ne-a declarat că Romgaz a amânat până la sfârşitul acestei luni sistarea furnizării gazelor naturale, aşa cum a transmis în somaţia către furnizorul de agent termic primar.
„Electrocentrale obţine acum cea mai mică producţie din istoria societăţii. Avem un singur cazan care produce abur viu cât şi abur tehnologic pentru Combinat, furnizăm şi abur pentru fabrica de oxigen de pe platforma Combinatului, agent termic primar pentru Apaterm cât şi energie electrică în reţeaua naţională. Dacă Romgaz sistează furnizarea gazelor naturale, Electrocentrale nu mai poate furniza agent termic primar către Apaterm dar nici abur pentru Combinat, a cărui activitate ar putea fi astfel efectată puternic. Cei de la Apaterm nu îşi plătesc nici factura curentă, au datorii de 50 de milioane de lei şi au făcut 4 plăţi în sume nesemnificative comparativ cu suma care o datorează, şi aici nu iau în calcul datoriile istorice”, ne-a declarat liderul de sindicat Mihai Popa.
Potrivit aceleiaşi surse, Electrocentrale produce 160 de tone de abur pe oră, care merge la turbine, şi produce într-o oră 20 de megawaţi şi între 18 şi 20 de gigacalorii pe oră.