Deşi cele două asociaţii de pensionari care au organizat protestul demarat marţi şi care va dura toată săptămâna sunt mai degrabă cunoscute gălăţenilor drept asociaţii rivale (Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere - reprezentată legal de Pantuş Vasile) şi Alianţa Europensionarilor din România - reprezentată legal de Cristea Toader), ai căror lideri s-au confruntat verbal nu o dată chiar în stradă, reproşându-şi reciproc apartenenţa politică, de această dată se pare că ambele alianţe au un obiectiv comun: aplicarea legislaţiei privind reclacularea pensiilor celor care au lucrat în condiţii speciale şi grele de muncă în Combinat, dar şi indexarea pensiilor cu rata inflaţiei.
"Suntem nevoiţi să ieşim în stradă şi să ne cerem drepturile. Vrem publicarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 192/2015 privind indexarea valorii punctului de pensie cu 50%, respectiv 25% (pentru cei încadraţi în condiţii speciale şi, respectiv, deosebite de muncă), pentru pensionarii prejudiciaţi din siderurgie şi minerit, care au ieşit la pensie până la data de 01.01.2011; emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru aplicarea leg.192/2015 începând cu 1 decembrie 2015, pentru toţi pensionarii din siderurgie şi minerit; aplicarea legii în sensul ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie; calculul pensiei în funcţie de venitul brut realizat de asigurat, la care s-a achitat CAS obligatoriu (vezi Decret 389/1972), precum şi neimpozitarea pensiei", a enumerat Vasile Panţuş revendicările, care sunt susţinute şi de Toader Cristea.
"Dacă nu vom fi susţinuţi de parlamentarii gălăţeni, nu îi vom mai vota. Joi şi vineri vom picheta sediile PSD şi PNL, ca să înţeleagă că aşa nu se mai poate", a spus şi Toader Cristea.
Cei peste 100 de pensionari gălăţeni care au participat marţi la acţiunea de protest, desfăşurată în faţa Prefecturii Galaţi au scandat împotriva parlamentarilor care nu şi-au respectat promisiunile electorale legate de îmbunătăţirea legislaţiei privind pensiile de stat şi au cerut venirea la Galaţi a primului ministru şi a ministrului Muncii, Rovana Plumb, solicitare înaintată prefectului Dorin Otrocol. Vârstnicii consideră că nerealizarea promisiunilor electorale de către aleşii poporului ar trebui să fie sancţionată, de Codul Penal ca infracţiune, pentru ducerea în eroare a opiniei publice. Pensionarii au ameninţat că anul viitor nu vor mai vota nici un parlamentar din cei actuali dacă aceştia nu se vor implica în îmbunătăţirea reală a legislaţiei privind pensiile publice.
Pe bannerele afişate de pensionarii veniţi la protest se puteau citi următoarele mesaje: “Vrem pensii indexate de la 1 decembrie 2015”, “Valoarea punctului de pensie/ minim 45%, adică minim 1.000 de lei”, “Noi am muncit, noi am construit, ei au furat”, „Ei dorm în Parlament, ei au pensii speciale, noi pensii de asistaţi sociali – RUŞINE!” şi “Indiferenţa parlamentarilor duce la ultima soluţie – greva foamei”.
Ce spun pensionarii
"Sunt venită la Galaţi tocmai de la Slobozia... Am lucrat 27 de ani la Combinat, la oţelărie, nu trebuie să vă mai spun cum a fost ca femeie să lucrezi acolo, că ne treceau oalele cu oţel fierbinte deasupra capului... şi după 27 de ani de muncă am pensie de 1.200 de lei, iar alte colege de ale mele au 1.800 de lei. Când am fost la Casa de Pensii mi s-a spus că la o parte s-a recalculat, dar după ce a venit criza nu s-a mai recalculat... Eu iau lunar 600 de lei mai puţin decât mi se cuvine. E normal? Soţul meu a lucrat şi el în Combinat şi el ia cu 300 de lei mai puţin decât alţi colegi de-ai săi. Asta este nedreptate, de aceea am ieşit în stradă, vreau să mi se recalculeze, să fiu încadrată la grupa I, cum e normal şi cum au fost încadraţi ceilalţi colegi de muncă!", a spus, cu lacrimi în ochi, Iuliţica Goroftei, pensionară.
"Parlamenatrii îşi fac pensii speciale şi noi... vai de capul nostru! Am 44 de ani şi 8 luni de muncă în Şantier şi în Combinat şi am pensie de doar 1.100 de lei. Şi cu grupa, dacă se socoteşte, am 52 de ani de muncă, iar statul ne-a înşelat şi ne înşeală în continuare! Pe atunci munceam şi duminica, ore suplimentare, şi când ne-au scos la pensie au socotit din salariul de bază. Dar dările le-am plătit din salariul brut. Asta nu e înşelăciune? Politicienii nu sunt serioşi, ne-au condus ţara asta numai hoţi", a spus şi Ionel Papură, de 74 de ani.
"Legendarul Geppetto, adică Ion Iliescu, a creat o generaţie întreagă de Pinocchio, o generaţie foarte mare de mincinoşi. Ce sper eu? Sperăm să fim mai mulţi în stradă, să nu-i mai votăm anul viitor. Trebuie tăiaţi toţi de pe liste, ne-am săturat de minciunile lor. Să vină alţii, de care nu am mai auzit", a spus şi Nicu Topriceanu, de 62 de ani.
Pensionarii gălăţeni mai cer ca pensiile speciale să se acorde după o activitate de 35 de ani şi nu parlamentarilor care au deţinut un singur mandat (adică 4 ani), în caz contrar alocându-se oricărui angajat, după 4 ani de vechime în câmpul muncii, o pensie minimă de 400 de lei. "Sunt decisă să intru în greva foamei, chiar dacă sunt bolnavă, să mă ia salvarea din stradă! Păi pe noi nu ne mai aude nimeni? Ce să fac eu cu mărirea de 5% din ianuarie când deja gazele s-au scumpit cu 11%? Dar până la anul... ce se va mai scumpi? Noi nu avem nici de unele iar parlamentarii şi-au făcut pensii speciale. Foarte bine, bravo lor, dar să aplice aceeaşi măsură şi pentru noi. Îşi dau ei pensii speciale după un mandat de doar 4 ani? Să ne dea şi nouă o pensie minimă după 4 ani!", a spus şi Gica Sârbu, pensionară.
Acţiunea de protest este progranată să se desfăşoare zilnic, în intervalul orar 10.00-13.00, până sâmbătă, 10 octombrie, inclusiv.