Continuă luarea de măsuri speciale în ceea ce privește contextual epidemiologic cauzat de carantină în județul Galați. „Avem 224 de persoane aflate în izolare la domiciliu, patru persoane în carantină și trei persoane sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase, care prezintă o simptomatologie a unei boli de sezon, de la care au fost prelevate probe. Pentru că personalul Direcției de Sănătate Publică este insuficient, am solicitat sprijinul colegilor de la Direcţia Regională de Finanţe - ANAF, care astăzi și mâine ne vor ajuta să introducem chestionarele în baza de date pentru a avea o evidență clară a celor care au venit din Italia. Dintre cele trei persoane internate, una este deja aproape sau a terminat perioada de carantină, dar așteptăm rezultatul. Avem o altă persoană care vine din zona Lombardiei, o altă persoană care a intrat în contact cu persoane care vin din Italia, iar cea de-a treia persoană este una care este în cea de-a 14-a zi de izolare, dar pentru că a prezentat simptome, am decis să îi prelevăm probe. Probele au fost trimise la București. Persoana care a venit din Lombardia a sunat aseară la 112, a fost extrem de cooperantă, este chiar îngrijorată de situație, este o persoană care ne-a explicat tot traseul, cum a intrat în țară și a înțeles foarte bine ce înseamnă izolarea și ce înseamnă cooperarea cu autoritățile. Au fost o serie de neplăceri create de cea de-a treia persoană ajunsă la spital. Această persoană a sunat inițial și a spus că este bolnavă, dar când a aflat că trebuie să stea la izolare, brusc nu mai era bolnavă. Noi am dat dispoziţie ca polițiștii și jandarmii să fie echipați cu tot ce trebuie ca să intervină în astfel de cazuri“, a precizat prefectul județului Galaţi, Gabriel Avrămescu.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Galați a explicat situația. „Persoana respectivă a prezentat o simptomatologie respiratorie. A sunat singură la 112. A fost adusă de ambulanță de la domiciliu. La început am putut să obținem informații despre această persoană (n.r. - un bărbat), ca mai apoi să devină desosebit de recalcitrantă. L-am lăsat în camera de internări, s-a încercat să fie dus la pavilionul de izolare, a mers până la ușă, a proferat tot felul de cuvinte necorespunzătoare la adresa personalului, personal care erau de fapt trei doamne, infirmiera, asistenta și medicul. Nu voia să rămână internat, a refuzat pur și simplu să fie internat, a refuzat să ne dea documentele, buletin, card, ca să îi putem face o formă de internare. A venit singur, a vrut consultație, și că el pleacă acasă. Când a auzit care sunt regulile, a devenit agitat. L-am adus înapoi în camera în care fusese inițial, pe parcurs nu a intrat în contact decât cu personalul nostru. La un moment dat, a ieșit din camera respectivă, la trei noaptea nu era nimeni în împrejurimi, am chemat Jandarmeria, am chemat Poliția. Până la urmă am reușit să îl convingem și l-am sedat”, a precizat dr. Mihaela Debita, Spitalul de Boli Infecțioase.
Bărbatul care inițial nu voia să se interneze explică că nici nu a crezut că va ajunge la Spitalul de Boli Infecțioase. Crede că are gripă obișnuită. „Sunt bine acum, o să fac un tratament și aștept rezultatul. Sunt șofer, fac curse Galați-Otopeni, de trei zile mă simt cam rău, am gripă, tușesc. Când am văzut că nu trece gripa asta, mi-am luat concediu medical, iar când am văzut că nu mă fac bine, soția a zis să sunăm la salvare. Am sunat la salvare, eu am crezut că mă duce la Spitalul Județean, nu la Infecțioase. Când poliția a întrebat unde muncesc, soția le-a spus că fac curse Galați-Otopeni și de aici s-a interpretat altceva și m-au adus aici. I-am luat chiar și în față pe cei care veaneau din Italia“, a spus ultimul pacient internat în Spitalul de Boli Infecțioase. Astăzi, potrivit datelor furnizate de Prefectura Galați, în județ sunt 3 persoane internate, patru în carantină și 224 izolate la domiciliu.