22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noul Cod al Muncii - Revoluţie pe piaţa muncii
Noul Cod al Muncii - Revoluţie pe piaţa muncii
Inspectorii de muncă gălăţeni vor efectua controale începând cu data de 2 mai pentru a vedea dacă sunt respectate prevederile noului Cod al Muncii, care va intra în vigoare de la data de 30 aprilie şi care cuprinde o serie de reglementări noi care vor avea efecte deosebite pe piaţa muncii.
Potrivit informaţiilor făcute publice de şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea, noutăţile care sunt prevăzute în noul Cod al Muncii vizează în principal perioada de probă, introducerea criteriilor de performanţă, modalitatea de efectuare a concedierilor colective, dar şi reguli dure legate de munca la negru. Potrivit declaraţiei şefului ITM Galaţi, Ionel Petrea, în premieră vor fi sancţionaţi şi gălăţenii care vor fi prinşi muncind la negru, amenda fiind aplicată până acum doar angajatorilor care foloseau persoane fără forme legale de angajare.
„Noul Cod prevede creşterea numărului de fapte ce reprezintă contravenţii precum şi majorarea sancţiunilor. Astfel, în ceea ce priveşte folosirea forţei de muncă la negru, sancţiunile sunt mult mai drastice. Angajatorii care vor fi prinşi folosind fără forme legale de angajare cel mult 5 persoane vor primi pentru fiecare persoană care munceşte la negru o amendă cuprinsă între 10.000 lei şi 20.000 de lei, faţă de amenda cuprinsă între 3.000 de lei şi 4.000 de lei care era aplicată potrivit vechiului Cod al Muncii. Angajatorii care vor fi descoperiţi că folosesc mai mult de 5 persoane fără forme legale nu vor mai fi amendaţi, ci li se va face plângere penală. În plus, ca un alt element de noutate, şi persoanele care vor fi descoperite muncind la negru vor fi sancţionate cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Şeful ITM Galaţi a mai ţinut să atragă atenţia angajatorilor asupra faptului că pontajele sunt obligatorii, nerespectarea de către angajator a obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a se supune controlului inspectorului de muncă fiind considerată contravenţie, iar amenda aplicată fiind cuprinsă între 1.500 şi 3.000 de lei. „O altă noutate este şi faptul că angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului, în caz contrar amenda fiind cuprinsă între 1.500 şi 3.000 de lei. În acelaşi timp, noul Cod al Muncii prevede creşterea perioadei pe care poate fi încheiat un contract individual de muncă pe durată determinată, de la 24 de luni la 36 luni. De asemenea, angajatorul este obligat să înregistreze contractul în registrul electronic şi să-i înmâneze salariatului un exemplar, în caz contrar acesta urmând să fie sancţionat cu sume cuprinse între 1.500 lei la 2000 de lei”, a mai declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea. Şeful ITM Galaţi a mai explicat că una din cele mai importante modificări aduse Codului Muncii se referă la introducerea obiectivelor de performanţă individuală şi a criteriilor de evaluare a activităţii salariaţilor, ţinte pe care angajatorii le pot lua în calcul în momentul în care decid efectuarea unor reduceri de personal. Noul Cod al Muncii prevede creşterea perioadei de probă de la 30 la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi de la 90 la 120 de zile pentru funcţiile de conducere. De asemenea, s-a mărit şi perioada preavizului în cazul concedierilor, aceasta neputând fi mai mică de 20 de zile lucrătoare, faţă de 15 zile cât era până acum. O altă modificare se referă la încheierea contractului individual de muncă, forma scrisă a acestuia fiind o condiţie obligatorie a valabilităţii contractului. Un alt element de noutate este şi cel privitor la înscrierea în mod repetat în contractele individuale de muncă a unor salarii mai mici decât salariul minim brut pe economie, acest lucru fiind pedepsit cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală.

Articole înrudite