08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşi a trecut aproape un an de la intrarea în vigoare a noilor obligaţii referitoare la modul de gestionare a deşeurilor, reguli impuse de Uniunea Europeană pe care România s-a angajat să le pună în practică încă de vara trecută, lucrurile sunt departe de a fi în regulă. Şi aici ne referim la mediul rural, unde, chiar dacă edilii s-au grăbit să închidă gropile de gunoi neconforme cu legislaţia mediului, nu s-au grăbit însă să aibă grijă şi de modul în care este asigurat transportul gunoaielor din localităţile respective la gropile special amenajate şi care au aviz de mediu. Potrivit declaraţiei şefului Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, comisarii de mediu au început un control amplu la nivelul localităţilor din judeţ pentru a vedea modul în care sunt gestionate deşeurile iar primele rezultate ale descinderilor nu sunt deloc îmbucurătoare.
”La nivelul celor mai multe localităţi, şi aici mă refer la primării, nu au fost încheiate contracte cu firme specializate de colectare şi transport al deşeurilor. Lipsa încheierii contractelor se datorează în unele cazuri şi unora care nu au avut interesul ca deşeurile să fie aduse la groapa de gunoi de la Galaţi”, ne-a mai declarat şeful Gărzii de Mediu Galaţi.
După neregulile privitoare la depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor constatate la nivelul localităţilor Valea Mărului şi Pechea, comisarii de mediu au găsit o serie de hibe şi la nivelul localităţii Fârţăneşti, unde primarul doreşte să rezolve problema depozitării deşeurilor într-un mod original, am putea spune.
”Primăria din Fârţăneşti nu are un contract încheiat cu o firmă care să se ocupe cu transportul deşeurilor. Domnul primar de acolo vrea să îşi facă serviciu specializat la nivelul localităţii, de parcă cei din Uniunea Europeană ar aştepta ca domnii primari să facă ceea ce şi ar dori ei, nu ceea ce spune legea”, ne-a mai declarat Mihai Turcu. Potrivit aceleiaşi surse, amenzile pe care le riscă primarii prinşi pe picior greşit sunt cuprinse între 500 de milioane de lei vechi şi un miliard de lei vechi.

Articole înrudite