08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşi Galaţiul are un număr mare de şomeri, şi anume 18.000, din care 13.056 nu primeau ajutor de şomaj, dorinţa de a găsi un loc de muncă se pare că nu reprezintă o preocupare prea mare în rândul gălăţenilor. Acest lucru se poate spune ţinând cont de faptul că la bursa generală a locurilor de muncă desfăşurată vineri dimineaţa în corpul D al Facultăţii de Mecanică, începând cu ora 9, au fost prezenţi pentru a-şi găsi un loc de muncă doar 989 de gălăţeni, ceea ce reprezintă ca număr jumătate din numărul celor care au trecut pragul bursei generale a locurilor de muncă desfăşurate anul trecut, când s-au prezentat 2.000 de oameni. La bursa locurilor de muncă au participat 32 din cei 218 agenţi economici contactaţi de AJOFM Galaţi, aceştia punând la bătaie 329 de locuri de muncă. Din cei 989 de gălăţeni care au venit să îşi caute un job şi care şi-au depus CV-ul la standurile agenţilor economici au fost selectaţi în vederea încadrării în muncă 453, niciunul nefiind însă angajat pe loc. Unul din cei care au venit să îşi încerce norocul este şi Adrian Craiu, care a absolvit acum 2 ani ASE-ul, dar care nu şi-a găsit un job pe măsura pregătirii sale profesionale. „Am vrut să mă angajez pe un post potrivit pregătirii mele, dar peste tot mi s-a cerut experienţă, pe care eu nu o am. Dacă nu te angajează nimeni, cum poţi acumula experienţă? Eu cred că şi tinerilor absolvenţi ar trebui să li se acorde de către angajatori o şansă. Fac acum şi un curs de calculatoare şi sper să îmi găsesc ceva de lucru”, ne-a spus tânărul. La bursa locurilor de muncă au fost prezenţi atât mari angajatori, cum ar fi ArcelorMittal Galaţi - care a scos la bătaie posturi de inginer metalurg, inginer electric, inginer mecanic, inginer automatic -, Arabesque - care caută agent de vânzări -, Menarom Pec, ale căror standuri au atras atenţia celor veniţi să îşi caute un job, fiind de asemenea prezente şi societăţi mai mici care au oferit posturi de specialist marketing, agent contractări şi achiziţii, confecţioner articole textile, consilier financiar, unit manager. De asemenea, au mai fost scoase „la peţit” posturi de inginer nave, maistru instalaţii navale, maistru montaj, tubulator naval, sudor autogen, sudor electric, sudor cu gaze, inginer automatist, economist, electromecanic, inginer tehnolog, lăcătuş, sudor, şef depozit, inginer reţele electrice, proiectant inginer instalaţii, inspector protecţia muncii, electronist, automatist, muncitor confecţii cabluri, lăcătuş mecanic, inginer automatist, zidar, dulgher, lăcătuş montator, muncitor curăţenie, paznic, recepţioner.

Mulţi veniţi, puţini aleşi...


Pe o furtună de nedescris şi o ploaie rece care cădea în rafale, sute de tecuceni îşi aşteptau liniştiţi rândul pentru a participa la Bursa generală a locurilor de muncă organizată pe data de 15 aprilie, în foaierul Sălii de spectacole „Ioan Petrovici” din Tecuci. Chinul aşteptării şi frigul pătrunzător li se citea pe chip, însă speranţa că poate îşi vor găsi un loc de muncă îi făcea răbdători. Această acţiune pare să fi fost oarecum deosebită faţă de precedentele, ţinând cont de faptul că numărul tinerilor nu a fost foarte mare în comparaţie cu cel al persoanelor cu vechime în câmpul muncii. Foarte multe persoane trecute de 40 de ani, în special bărbaţi şi-au depus CV-urile. Paleta locurilor de muncă a fost deosebit de variată, cele mai multe şanse de angajare având participanţii ce deţin o calificare şi implicit oarecare vechime. Cele 98 de posturi scoase pe piaţă s-au adresat în special celor cu pregătire profesională medie-liceu, şcoala profesională, şcoala de ucenici, şcoala de meserii şi chiar şcoala generală, ultima variantă fiind posturile de paznici, muncitori necalificaţi în agricultură, călcător şi tractorist. În general posturile oferite au fost de şofer, vânzător, motostivuitorist, sudor, electrician auto, lăcătuş mecanic, mecanic întreţinere utilaj, electromecanic, mecanic agricol, brutar, gestionar, pavator, responsabil parc auto, zidar, lăcătuş confecţii metalice. Femeile venite la bursă nu au avut prea multe alternative, acestora oferindu-li-se posturi de secretară, confecţioner textile, asistent farmacie, casier, coafeză şi frizer. În minoritate au fost cei cu studii superioare, pentru această categorie fiind două posturi de farmacist şi unul de inginer industria alimentară.
„La Bursa de astăzi au participat 15 agenţi economici, care au scos pe piaţă 98 de locuri, iar din cele 700 de persoane participante, 140 au fost selectate în vederea angajării”, ne-a informat consilierul superior Irina Paţa.

Articole înrudite