Codul Penal şi Codul de Procedură Penală au suferit recent schimbări importante, ce pun magistraţii în postura de a aplica pentru o perioadă încă nedefinită legea penală mai favorabilă inculpaţilor, dar şi celor condamnaţi definitiv. „Schimbările sunt majore. Au apărut concepţii noi, instituţii noi. Codul Penal va coexista cu cel vechi, timp în care judecătorul va stabili ce lege îi este mai favorabilă inculpatului”, a declarat Marcian Istrate, judecător la Curtea de Apel Galaţi. Astfel, conform noului Cod Penal, minorii nu mai pot fi sancţionaţi cu închisoarea, ci li se pot aplica (dacă au peste 16 ani) numai măsuri educative – unele sunt neprivative de libertate (stagiul de formare civică - maxim 4 luni, supraveghere 2-6 luni, consemnarea la sfârşit de săptămână 4-12 săptămâni, asistarea zilnică 3-6 luni), altele privative de libertate (pentru minorii care au mai comis anterior o infracţiune sau dacă pedeapsa pentru infracţiunea comisă este închisoarea de 7 ani sau mai mare).
Una dintre cele mai importante modificări vizează Codul de Procedură Penală, în noua reglementare dispărând calea de atac a recursului, astfel că sentinţele pronunţate în primă instanţă vor putea fi atacate doar cu apel. Hotărârea astfel pronunţată este definitivă şi se pune în executare. Judecătorul Marcian Istrate consideră că activitatea Curţii de Apel Galaţi va creşte în timp cu până la 20-30%, prin preluarea dosarelor ce ar fi trebuit judecate de Tribunal în apel, ce se vor adăuga celor venite de la judecătorii.
Interesant de amintit este că pentru anumite infracţiuni pedepsele scad substanţial. Pentru rele tratamente aplicate minorului scade maximul pedepsei de la 15 la 7 ani, pentru furtul calificat scade de la 20 la 10 ani, pentru mărturia mincinoasă de la 5 la 3 ani, pentru hărţuirea sexuală de la 2 la un an, pentru delapidare de la 15 ani închisoare, la 7 ani închisoare, pentru înşelăciune în formă simplă de la 12 ani la 3 ani iar pentru înşelăciune în formă calificată de la 20 de ani la 5 ani. O bilă neagră pentru noul Cod Penal o reprezintă scăderea pedepselor pentru unele infracţiuni de corupţie. Astfel, limita maximă a pedepsei legale pentru luare de mită este mai mică acum cu 2 ani, iar în cazul cumpărării de influenţă cu 3 ani. În schimb, la darea de mită şi traficul de influenţă creşte limita maximă cu 2 ani, iar la infracţiunea de conflict de interese minimul creşte cu 6 luni. Apare o nouă infracţiune, „folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual”, comisă de către un funcţionar public care întocmeşte sau nu un act solicitând favoruri de natură sexuală şi care va fi sancţionată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Scade cu 2 ani şi maximul special pentru infracţiunile de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor şi frauda la vot. În Codul de Procedură Penală apare o nouă măsură preventivă: arestul la domiciliu, pe care o poate dispune doar un judecător pe 30 zile în cursul urmăririi penale, respectiv pe durată nedeterminată în cursul judecăţii. La Galaţi această măsură nu poate fi luată deocamdată luată de judecători, deoarece nu există mijloacele tehnice pentru supravegherea persoanei faţă de care s-a dispus o astfel de măsură.