28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mizeria de la Plaja Dunărea, motiv de dispută între aleşii locali
Mizeria de la Plaja Dunărea, motiv de dispută între aleşii locali

Deşi sezonul de plajă s-a deschis peste tot în ţară, unica bază publică de agrement din municipiul Galaţi în care gălăţenii ar fi putut face plajă şi să se răcorească înotând în bazine este în continuare închisă. Plaja Dunărea – căci despre ea este vorba – zace în aceeaşi stare deplorabilă ca şi anul trecut: cu bazinele de înot crăpate, grupurile sanitare ruginite, la fel ca şi duşurile, cu pavimentul distrus de bălăriile care cresc haotic şi cu nisipul acoperit de diverse resturi lăsate tot de gălăţeni – PET-uri goale, ambalaje din plastic etc. Cum totul este închis, nu funcţionează niciuna din terasele de la care, în anii trecuţi, cei care veneau la plajă mai puteau cumpăra o bere sau un suc. Şi totuşi, în ciuda acestei realităţi, sunt gălăţeni care continuă să vină la Plaja Dunărea şi să facă plajă pe nisipul mizerabil. 

„Ne aducem apă de acasă, în sticle, nu este nimic deschis aici, să-ţi iei un suc, ceva... Am şi un fâş-fâş cu apă cu care mă stropesc, să mă mai răcoresc, în lipsa duşului... Care toaletă? Oricum nu stau mult, doar 2-3 ore, fie înainte, fie după serviciu”, spune Valerias, o femeie care ştie că riscă să se îmbolnăvească dar se încăpăţânează să vină la Plaja Dunărea. “Unde să mă duc în altă parte? Păi eu am 50 de lei pe zi să dau la piscină sau să mă duc la solar? Anul trecut mai mergeam să fac plajă în parcul de la Turnul TV, dar sunt gângănii acolo, mai bine vin şi fac plajă aici, jos, pe nisip”, spune Ionica, o tânără de 25 de ani.   

Din august 2014, de când Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a suspendat autorizaţia de funcţionare a Plajei Dunărea, la acest obiectiv nu s-a făcut nici un fel de investiţie. Din această cauză arată cum arată. Totuşi, municipalitatea are planuri de reabilitare cu obiectivul de agrement. Săptămâna trecută, în cadrul şedinţei Consiliului Local Galaţi, aleşii locali au avut de votat trecerea Plajei Dunărea din administrarea SC Gospodărire Urbană în cea a Primăriei municipiului Galaţi. Anexată la proiectul de hotărâre se afla şi o solicitare, din noiembrie 2014, a SC Gospodărire Urbană, către Primărie, prin care societatea menţiona că nu are bani pentru a repara tot ce găsise stricat sau neadecvat DSP Galaţi (adică toaletele distruse şi mizerabile, duşurile vechi şi ruginite, bazinele de înot crăpate etc.), motiv pentru care cerea Primărei să preia în administrare obiectivul. O cerere care a fost, însă, subiect de dispută între aleşii locali, ceartă care s-a terminat cu aceea că primarul Marius Stan (UNPR) i-a cerut demisia directorului de la Gospodărire Urbană, Eduard Grosu (PC). 

 

Marius Stan (UNPR) a cerut demisia lui Eduard Grosu (PC), găsit vinovat de starea Plajei Dunărea

 

“Am înţeles că din august 2014, de când DSP Galaţi a suspendat activitatea la Plaja Dunărea, nu au mai fost alocate fonduri pentru remedierea deficienţelor constatate de DSP Galaţi. Preluăm plaja, dar întrebare este: ce facem cu ea în continuare?”, a întrebat, la şedinţa CL, consilierul local Eugen Găvan, liderul grupului de consilieri locali PC.  

”Este o foarte bună observaţie, aşa este, de când s-a constatat de către DSP Galaţi că nu sunt condiţii acolo, ADP (SC Gospodărire Urbană) ar fi trebuit să depună diligenţe să refacă... Evident că în momentul de faţă nu avem ce investiţii să facem acolo, prin intermediul ADP, însă după preluarea în administrarea Primăriei dăm drumul la o licitaţie pentru stabilirea unui operator privat care va avea dreptul, în etape, să realizeze o investiţie şi să se facă ce ar fi trebuit făcut cu un management privat. Intenţia noastră este ca licitaţia să aibă mai multe etape, astfel încât cel care va face investiţia să facă o minimă amenajare şi în acest an, astfel încât, poate nu de la începutul verii, dar gălăţenii să poată veni la plajă...”, a răspuns city-managerul municipiului Galaţi, Aurel Vlaicu. 

„Acum preluăm  plaja, am preluat parcările, am preluat patinoarul, stadionul, ce îi mai rămâne ADP-ului?”, a insistat consilierul local Eugen Găvan. 

„O să preluăm tot ce nu funcţionează la ADP. După ce au ţinut Plaja, dând sau nedând bilete, cât a mai funcţionat, că mai era ceva de tăiat şi de luat, după ce a venit DSP şi le-a suspendat activitatea, ADP-ul ne-a pasat nouă în braţe... Mie nu-mi convine ca Primăria să fie arătată cu degetul că am lăsat oraşul fără plajă. Dar în administrarea cui a fost a ADP?  De ce nu au cerut bani pentru dezvoltare? Să discutăm şi aşa! Eu mă aştepta ca domnul director al ADP... ar trebui să îşi dea demisia, odată cu Plaja pe care ne-o dă! Sper, domnul director, că mesajul a fost destul de clar! Odată cu plaja să ne daţi şi demisia!”, a replicat primarul Marius Stan, vizibil supărat. 

 

Grosu este dispus să demisioneze, iar PC găseşte vinovaţi şi la Primărie!

 

“Eu oricum lucrez cu demisia în alb. Dacă asta se doreşte, renunţ la acest post. Însă reamintesc faptul că, de când sunt director, în fiecare an am cerut Consiliului Local alocarea de bani pentru investiţii la Plaja Dunărea şi mereu mi s-a spus că nu sunt fonduri sau că există un proiect mare de reabilitare, aşa că nu are rost să se facă alte investiţii”, a spus şi directorul SC Gospodărire Urbană, Eduard Grosu. 

Pe de altă parte, consilierul local Eugen Găvan a declarat, în plenul CL, că „Poate că vina este comună că nu s-a făcut nimic acolo, adică şi a Primăriei. Eu ţin minte că inclusiv Primăria, la începutul mandatului, vorbea de realizarea unui proiect acolo... Deci, cred că vina e comună. Şi dacă DSP a suspendat autorizaţia în august 2014, de ce nu s-a făcut preluarea atunci şi s-a aşteptat până în 2015?”. 

„Nu aş vrea să cuantificăm a cui e vina mai mare, mai ales atunci când unităţile din subordinea CL sunt făcute să aibă un management adecvat şi să se ocupe de nişte subiecte... Dacă tot noi centrăm şi noi dăm cu capul, probabil că toţi de la masă ar trebui să suferim un minut, gândind că am greşit. Am căutat soluţii, investitori, am ajuns la o soluţie de compromis, adică încercăm să lăsăm mai jos standardele dorite, măcar să fie funcţională plaja. Şi aşa trebuia şi ADP să vină cu idei, nu să aştepte de la noi rezolvarea”, a mai punctat city managerul Aurel Vlaicu. 


Articole înrudite