Una din surprizele şedinţei de Consiliu Local de săptămâna trecută a fost faptul că pe ordinea de zi nu s-a aflat proiectul de protocol de colaborare ce ar fi trebuit încheiat între Primărie şi Electrocentrale, agrement fără de care CET a susţinut, printr-un comunicat de presă, că nu poate primi din partea creditorilor acceptul pentru a achiziţiona Cazanul de Apă Fierbinte (CAF) de la CET Brăila, pentru asigurarea, din luna august, a apei calde menajere pentru întreg oraşul.
După şedinţa CL, primarul Marius Stan a dat asigurări că lipsa protocolului de colaborare cu CET nu va întârzia achiziţia CAF-ului. Mai mult, edilul a anunţat că în această săptămână va continua programul discuţiilor cu toţi factorii implicaţi în asigurarea funcţionării sistemului de termoficare al oraşului.
“Urmează să avem întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Energiei, cu cei de la CET, cu cei de la Romgaz şi probabil şi cu cei de la Banca Europeană de Investiţii, depinde şi de programul acestora”, a declarat, la finele săptămânii trecute primarul municipiului Galaţi, Marius Stan.
Reamintim că edilul a anunţat, pe 22 mai, că BEI ar fi dispusă să acorde municipalităţii gălăţene un credit bancar avantajos cu care s-ar putea demara lucrările de punere în aplicare a programului de revitalizare a sistemului de termoficare din oraş. Potrivit datelor prezentate de primar pe 22 mai, există perspectiva ca Banca Europeană de Investiţii să acorde municipalităţii un împrumut bancar în valoare de 34 de milioane de euro, la care s-ar putea adăuga alţi 1,5 milioane de euro, grant (împrumut nerambursabil) din partea aceleiaşi instituţii bancare. Potrivit primarului Marius Stan, banii ar urma să fie folosiţi pentru punerea în aplicare a strategiei de alimentare cu energie termică a Galaţiului, strategie ale cărei lucrări sunt estimate, totuşi, la 125 de milioane de euro. Conform strategiei adoptate de CL în ianuarie 2015, în termen de maxim trei ani ar putea fi construite trei centrale termice, pe cogenerare, investiţii în parteneriat public-privat, care să livreze agent termic mult mai ieftin decât cel produs în prezent de CET. Conform respectivei strategii, pierderile de căldură din reţele se vor reduce de la 40% la maxim 15% iar preţul final de vânzare a căldurii către populaţie ar fi de 53,18 euro/MWh, adică 277 lei/Gcal, pentru agenţii economici, preţul energiei termice ar fi de 63,16 euro/ MWh, iar preţul energiei electrice ar fi de 35,31 euro/MWh.
Totuşi, până la punerea în aplicare a acestei strategii, administraţia locală trebuie să asigure agentul termic pentru oraş. În acest scop, primarul a purtat şi poartă în continuare discuţii cu factorii responsabili, în vederea încheierii unui protocol de colaborare cu CET, însă ultima formă a protocolului propus de CET cerea nici mai mult nici mai puţin decât ca Primăria Galaţi să garanteze, financiar, printr-o scrisoare de garanţie bancară, plata consumului agentului termic, o solicitare care nu a fost agreată nici de consilierii locali (care trebuie să voteze strategia) dar nici de primarul Marius Stan, dovadă că proiectul protocolului nu a fost supus dezbaterii publice în şedinţa Consiliului Local Galaţi de săptămâna trecută. Totuşi, în timp ce Electrocentrale a dat de înţeles, prin intermediul unui comunicat de presă, că fără semnarea acelui protocol cu municipalitatea nu este posibilă nici achiziţionarea CAF-ului de la Brăila (care ar asigura apa caldă menajeră necesară oraşului), primarul Marius Stan spune că achiziţia cazanului nu are nicio legătură cu protocolul respectiv: “Faptul că nu s-a semnat protocolul nu va întîrzia achiziţia CAF-ului. Deja s-a primit acceptul de cumpărare, din partea Ministerului Energiei, acum se fac formalităţile. Totuşi, pentru încheierea rotocolului trebuie discutat, pentru că un astfel de protocol va fi pe termen lung şi este legat de funcţionarea CET. Sper ca factorii decizionali să se aşeze la aceeaşi masă pentru a scoate cea mai bună variantă de lucru pe mai departe. Acel protocol, în varianta în care era el formulat iniţial, intra sub incidenţele legii în care putem funcţiona noi. Noi, ca Primărie, nu putem gira o societate comercială, dar sunt soluţii şi le vom pune pe hârtie, astfel încât lucrurile să funcţionete pe termen lung. Va fi o colaborare pe termen lung, inclusiv prin crearea unui tot, compus din producţie, distribuţie şi încasare”, a declarat, săptămâna trecută, primarul Marius Stan. Acesta a reluat asigurările potrivit cărora „sistemul de termoficare va funcţiona la iarnă, dar cu condiţia plăţii, căci dacă nu plătim, nu facem nimic”. Edilul a adăugat că asigurarea plăţii de către populaţie a contravalorii facturilor la întreţinere va putea fi făcută prin încheierea de convenţii individuale, cu fiecare locatar în parte: “O să se meargă din uşă în uşă, se vor face convenţii individuale cu cei de la Calorgal, iar până la iarnă sunt convins că va fi un alt management, nu cel asigurat de Calorgal şi nu cu o conducere numită pe alte criterii decât cele profesionale. Va trebui să facem toţi paşii pentru un sistem integrat de producere-distribuţie-încasare”.