23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Măsuri dispuse pentru perioada de caniculă, la Galaţi
Măsuri dispuse pentru perioada de caniculă, la Galaţi

În contextul Codului Galben de caniculă, precum și a prognozei meteo pentru perioada imediat următoare, prefectul județului Galați, Claudiu Gavril, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă - CJSU, pentru a stabili acțiuni suplimentare față de cele stabilite în "Planul de măsuri pentru prevenirea și atenuarea efectelor caniculei și secetei prelungite pe anul 2023", adoptat în luna iunie a acestui an.

Astfel, s-a dispus ca:

La nivelul unităților administrativ teritoriale:
a) identificarea de noi spații cu destinația de puncte medicale și sprijin pentru populație, în spații publice climatizate, cu implicarea voluntarilor (magazine, farmacii etc.);

b) asigurarea apei potabile în cadrul acestor spații;

c) informarea operatorilor economici care efectuează transport public/privat de persoane asupra utilizării în perioade cu temperaturi extreme doar a mijloacelor de transport (autobuze/microbuze) ce dețin instalație de climatizare în stare de funcționare;

d) intensificarea acțiunilor cu caracter preventiv și a celor de intervenție a S.V.S.U.;

e) informarea populației prin toate mijloacele disponibile (site propriu, rețele sociale, afișaj, comunicate de presă etc.) privind măsurile de prevenire și recomandările transmise de către Departamentul pentru Situații de Urgență.

2. Efectuarea de controale de către inspectorii de muncă în perioadele cu temperaturi extreme, în vederea respectării de către angajatori a prevederilor legale (în general când județul Galați se află sub avertizare de COD PORTOCALIU/ROȘU - val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat).

3. Efectuarea de controale de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și de către Inspectoratul de Poliție Județean Galați în perioadele de caniculă în scopul verificării funcționalității sistemelor de climatizare ale mijloacelor de transport în comun și respectării numărului maxim autorizat de pasageri/călători.

4. Organizatorii de evenimente publice, în perioadele cu temperaturi extreme, vor lua măsuri în limita posibilităților, ca activitățile să fie desfășurate în afara intervalului orar 11.00 - 18.00 și vor înființa puncte de distribuție a apei potabile.

5. Furnizorii de apă potabilă vor lua măsuri de asigurare a rezervei de apă necesare populației în perioada caniculară.

6. Intensificarea controalelor privind verificarea stării de prospețime și siguranța alimentelor în piețele agroalimentare.

Pentru a evita situațiile neplăcute, specialiști vă recomandă să respectați următoarele reguli:

MĂSURI DE PREVENIRE
PENTRU PERIOADELE CANICULARE
- POPULAȚIE-

- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spatii publice);

- Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 - 18.00;

- Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;

- Beți 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);

- Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

- Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

- Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

- Nu consumați alcool - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;

- Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;

- Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

- Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

- Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;

- Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

MĂSURI DE PREVENIRE
PENTRU PERIOADELE CANICULARE
- PREVENIREA INCENDIILOR -

I. Prevenirea incendiilor

! În perioadele caniculare sau secetoase, consiliile județene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu și, după caz, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituțiilor din zonele menționate trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor specifice care să cuprindă:

- Identificarea și nominalizarea sectoarelor de activitate în care crește riscul de incendiu în condițiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate și a lipsei de precipitații, urmând a se stabili măsurile de protecție specifice.

- Asigurarea și verificarea zilnică a instalațiilor de stingere și a rezervelor de substanțe stingătoare.

- Asigurarea protejării față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și a altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.

- Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere, și dotarea acestora cu mijloace de primă intervenție.

- Restricționarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanțe volatile sau supraîncălziri excesive.

- Intensificarea activităților cu scop preventiv în zonele cu culturi agricole și în locuri cu vegetație forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement.

- Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicție, se stabilesc și se marchează de persoanele în drept.

- Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităților, în zonele de agrement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți.

- Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.

- Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor.

II. Prevenirea incendiilor de vegetație și de miriști

! În condițiile în care se obțin aprobările cerute de legislația în vigoare, arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

a) condiții meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate;

c) izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate;

d) desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.

ATENȚIE, ȘOFERI: De sâmbătă intră în vigoare și noi restricţii de trafic din cauza caniculei în Galaţi - detalii AICI!


Articole înrudite