Familia Bordei încearcă de câţiva ani să treacă peste trauma generată de muşcarea copilului lor de către un maidanez. Autorităţile şi justiţia au încadrat incidentul la capitolul ”şi altele”, deşi problema câinilor vagabonzi este departe de a fi rezolvată.
De peste trei ani, o familie din Galaţi trece printr-o dramă, după ce copilul acestora a fost muşcat de un câine al străzii. Incidentul s-a petrecut pe 20 aprilie 2013, când micuţul familiei Bordei se plimba împreună cu tatăl său lângă blocul unde locuiau, situat în zona grădiniţei ”Elisabeta Doamna” din Galaţi. Pentru câteva clipe tatăl şi-a îndreptat privirea în altă parte, iar când s-a uitat la copil, a înlemnit. Micuţul fusese înşfăcat pur şi simplu de cap de un câine comunitar, iar norocul său a fost că purta o căciuliţă. Pentru că nu reuşea să îl tragă mai departe, animalul l-a apucat de o mânuţă, moment în care a intervenit tatăl, care a fost nevoit să lovească animalul de mai multe ori pentru a elibera copilul. Acesta a fost transportat la spital, unde i s-au tratat rănile şi i s-a făcut o injecţie antirabică. După cele petrecute, familia Bordei a sesizat Ecosal, dar câinii comunitari din zonă nu au fost ridicaţi nici până astăzi. Nici plângerea depusă la Parchet nu a determinat vreo reacţie din partea procurorilor, care au sugerat familiei Bordei să deschidă un proces civil, pentru a li se face dreptate. Şi asta au şi făcut. Mama copilului, Carmen Bordei, de profesie avocat, s-a folosit de experienţa sa juridică pentru a muta disputa în justiţie. Iniţial, Tribunalul Galaţi a respins acţiunea familiei Bordei, dar procesul a fost strămutat la Iaşi, unde a avut câştig de cauză. Curtea de Apel Iaşi a hotărât să oblige Primăria Galaţi la plata a 10.000 de euro drept daune morale pentru suferinţa îndurată de copil, dar familia Bordei a considerat că suma este insuficientă pentru suferinţa prin care a trecut micuţul şi tratamentul de care are nevoie pentru a se reface. Familia Bordei l-a acţionat în judecată pe fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, şi a cerut daune de 100.000 de euro, dar Tribunalul Galaţi a respins acţiunea pe 17 octombrie, invocând excepţia puterii de lucru judecat. Verdictul instanţei nu este definitiv, putând fi atacat la Curtea de Apel Galaţi.
Un al doilea proces cu acelaşi obiect este pe rolul Tribunalului Galaţi, pârâţii fiind fostul primar, Marius Stan, actualul primar, Ionuţ Pucheanu, şi Primăria Galaţi. Familia Bordei le cere daune de 75.000 de euro pentru suferinţele prin care a trecut copilul lor, urmând ca instanţa să se pronunţe şi în privinţa acestuia.
Autorităţile locale îşi pasează responsabilitatea
Problema maidanezilor rămâne de actualitate în Galaţi, în condiţiile în care niciun primar nu a reuşit să adune miile de câini fără stăpân de pe străzi. Fostul director al Ecosal, Ionuţ Pucheanu, care a devenit între timp primar al Galaţiului, susţinea imediat după verdictul Curţii de Apel Iaşi că Primăria încearcă să paseze întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate în curtea instituţiei pe care o conduce, deşi lucrurile nu ar fi stat aşa. ”Îmi exprim regretul faţă de acest incident. Cunosc părinţii acestui copil, pentru că am vorbit de mai multe ori cu ei. Noi nu am fost însă parte civilă în procesul pe care l-au deschis. Am solicitat prin două adrese, în 2015, ca Primăria să ne mărească capacitatea padocului unde cazăm animalele, pentru că la acest moment este plin, dar nu am primit niciun răspuns”, susţinea atunci Ionuţ Pucheanu.
În loc să manifeste măcar puţină compasiune faţă de familia Bordei, autorităţile locale din Galaţi au încercat să o discrediteze pe mama copilului muşcat de maidanez, în speranţa că va renunţa la procese.
”Reprezentanţii Primăriei au spus în instanţă că sunt demnă de telenovele. Mi-au făcut chiar şi plângere la Barou, pentru că mi-aş fi încălcat deontologia profesională, care a fost, evident, respinsă. Tot ce am încercat să fac a fost să forţez autorităţile să rezolve această problemă a câinilor vagabonzi, care ne afectează pe toţi”, ne-a declarat Carmen Bordei.
Primarul Ionuţ Pucheanu a pasat Consiliului Local Galaţi responsabilitatea găsirii unei soluţii privind câinii vagabonzi. Aleşii locali pot opta fie pentru eutanasierea animalelor fără stăpân, fie pentru ridicarea acestora şi îngrijirea lor în cadrul padocului Ecosal. Cert este că Padocul Ecosal este aproape de capacitatea sa maximă, care este de 1.400 de locuri, iar până la amenajarea unuia nou va mai trece mult timp.