Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, alături de munistrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au susţinut o conferinţă de presă, vineri după-amiază, 05 februarie 2021, în care au anunţat că, la nivel naţional, 149 de localităţi sunt în scenariul roşu privind condiţiile de desfăşurare a cursurilor şcolare şi 903 în scenariul galben.
În scenariul GALBEN, vor reveni în bănci copiii de grădiniţă, clasele I - IV şi clasa pregătitoare şi, de asemenea, vor merge elevii din clasele terminale (a VIII-a şi a XII-a), care vor susţine examenele naţionale în curând. El a precizat că în ordinul comun, pe care l-a semnat împreună cu ministrul Sănătăţii referitor la începerea cursurilor, s-a încercat să se răspundă tuturor întrebărilor posibile cu privire la şcolile care se deschid, în ce scenariu, având în vedere, totodată, perspectiva părinte - profesor - manager de şcoală.
În judeţul Galaţi, avem o singură localitate aflată în scenariul ROŞU. Este vorba despre comuna Vârlezi unde incidenţa la mia de locuitori este 3,10. Aici, vor veni la şcoală toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, cu participarea în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
În scenariul GALBEN sunt 15 localităţi din judeţul Galaţi: Iveşti (2.94), Băneasa (2.38), Bălăbăneşti (2.07), Şendreni (2.05), Slobozia Conachi (1.92), Tuluceşti (1.82), Municipiul Galaţi (1.77), Frumuşiţa (1.48), Piscu (1.47), Rediu (1.45), Târgu Bujor (1.41), Cavadineşti (1.40), Folteşti (1.26), Municipiul Tecuci (1.21) şi Vânători. (n.r. - în paranteză este menţionată rata de infectare la mia de locuitori).
În scenariul VERDE sunt toate celelalte localităţi din judeţul Galaţi care nu au fost menţionate mai sus. ↑
A fost semnat ordinul privind programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat
În plus, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a semnat ordinul pentru adaptarea "la realităţi" a programei de examen pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. "Am semnat ordinul de ministru pentru adaptarea la realităţi a programei de examene de Evaluare naţională şi Bacalaureat şi astăzi (n.r. - 05 februarie 2021) va fi publicată în Monitorul Oficial. Această adaptare s-a făcut ţinând cont de realităţile anului şcolar 2020 - 2021", a precizat Cîmpeanu.
Teste rapide în şcoli pentru elevii şi profesorii cu simptome
În aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat realizarea şi distrubuţia unui ghid al şcolilor sigure. Este vorba despre un ghid care va fi distribuit în toate şcolile, astfel încât cadrele didactice şi elevii să ştie ce trebuie să facă pentru a combate virusul Sars-Cov-2.
"E o zi importantă. Sunt câteva reguli simple, care vor fi afişate şi grafic, într-un ghid al şcolilor sigure. Sunt reguli pentru părinţi: evaluarea copilului acasă şi păstrarea lui acasă dacă sunt indicii; e important ca părinţii să-şi exprime acordul pentru testare, deoarece doar testând putem să păstrăm pe toţi în siguranţă. Vor exista teste rapide către fiecare unitate de învăţământ. Nu este necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru luni. Dacă există o adeverinţă mai veche e bună şi atunci", a spus Vlad Voiculescu.
Testarea cu teste antigen rapide se recomandă şi:
1) cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs.
2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât şi cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.
Revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală minimum trei zile se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale care să precizeze diagnosticul, adeverinta pe care elevul o va preda sau transmite electronic dirigintelui/învăţătorului. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetului medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical.