Dacă anul trecut era internată în spitalele gălăţene doar o singură persoană muşcată de căpuşe, în ultima săptămână la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi s-au prezentat nu mai puţin de 21 de persoane, toate fiind atacate de căpuşe. Din fericire, aceştia au venit direct la spital, unde le-a fost scoasă căpuşa şi nu au riscat să facă lucrul ăsta singuri acasă. Medicii avertizează că dacă se încearcă să se scoată o căpuşă acasă, aceasta poate fi ruptă accidental şi atunci efectele pentru sănătate pot fi extrem de grave.
Laurenţia Tiron, o gălăţeancă în vârstă de 22 de ani, s-a trezit cu o căpuşă pe când se afla la iarbă verde. „Eram la iarbă verde, pe marginea unei şosele. Nu am simţit când m-a muşcat. Seara mă mânca la spate şi m-am uitat în oglindă şi aşa mi-am dat seama că am o căpuşă. Am încercat să o scot cu acetonă, dar nu am reuşit, aşa că am venit la spital. Nu o să renunţ să ies la iarbă verde, dar voi fi mai atentă”, a spus Laurenţia Tiron.
În tot anul 2011, doar un singur caz de muşcătură de căpuşă a fost internat la spital, în timp ce în 2010 numărul celor atacaţi de căpuşe şi internaţi în spital s-a ridicat la nouă.
„Muşcătura de căpuşă poate provoca boli foarte grave, cea mai periculoasă fiind boala Lyne. Aceasta este cu atât mai periculoasă cu cât urmările nu apar imediat, ci chiar peste ani buni”, a precizat dr. Manuela Arbune, medic epidemiolog la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.
Autorităţile promit să ia măsuri.
„Este o problemă foarte gravă, aceasta a apariţiei căpuşelor. Sâmbătă vom începe dezinfecţia în pădurea Gârboavele folosind Cautrin. În special la Gârboavele, dar şi în alte locuri de agrement. Ne aşteptam să apară un număr mai mare de căpuşe, deoarece anul 2011 a fost unul secetos şi asta favorizează apariţia căpuşelor”, a precizat Picu Roman, directorul Direcţiei pentru Protecţia Plantelor Galaţi.
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a informat toate primăriile din judeţ să ia măsuri pentru a întreprinde acţiuni de distrugere a căpuşelor. „Este o problemă foarte serioasă, de aceea am comunicat imediat celor care trebuie să ia aceste măsuri de acţiune împotriva căpuşelor”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Nu doar cei care ies la iarbă verde au probleme, ci şi cei care au animale. Mulţi proprietari de câini din Galaţi se plâng că au animalele pline de căpuşe.