Începutul lui 2025 s-a dovedit de bun augur pentru administrația locală. Ne-au atras atenția o serie de obiective între care lucrările încheiate la Piațeta de la Biserica Greacă, al patrulea nou tramvai, noul muzeu de la Tirighina-Barboși, lucrările în derulare de pe Bulevardul G. Coșbuc sau proiectul pentru păduri urbane.
Piațeta de la Biserica „Greacă” a primit un aspect modern
Mult timp acest loc din zona centrală a orașului fost abandonat. De curând însă a primit un aspect modern. Principalele lucrări au vizat amenajarea platformelor pietonale cu plăci din granit, amenajarea spațiilor verzi cu sistem de irigații, precum și plantări de arbori și arbuști. A fost realizată o fântână arteziană și s-au instalat gradene și jardiniere. De asemenea, s-au amenajat rețele de apă și de canalizare pentru cișmele, sistem de iluminat economic, dar și mobilier urban. Valoarea investiției a fost de 4,8 milioane de lei. Noi spunem că a meritat.
Al patrulea tramvai, pe șine
Ne-am bucurat să aflăm că la început de an a sosit al patrulea tramvai din noul lot de 10. Sunt mijloace de transport noi, moderne și prietenoase cu mediul care sosesc etapizat în oraș, conform contractului încheiat de către Primărie cu fabrica de la Arad, în baza unui proiect cu fonduri europene. Aceste 10 noi tramvaie se adaugă celor 8 aflate deja în circulație.
Lucrări de modernizare și pe Bulevardul Coșbuc
Lucrările sunt în plină desfășurare pe această arteră importantă a orașului, așa cum am remarcat și la vizita noastră pe șantier. Proiectul are în vedere segmentul cuprins între str. Brăilei și str. Henri Coandă și prevede în principal următoarele: reabilitarea rețelei de apă; reabilitarea rețelei de canalizare; cămine de vizitare și refacere branșamente riverani; subtraversări ale străzilor; amenajarea părții carosabile; reamenajare trotuare; piste pentru bicicliști; amenajarea spațiilor verzi; lucrări de relocare și protecție aferente instalațiilor de semaforizare, rețele electrice aeriene (coborârea cablurilor în subteran); lucrări pentru preluarea și evacuarea apelor pluviale; amenajarea străzilor laterale pe o lungime de 25 de metri; realizarea semnalizării prin marcaje rutiere și indicatoare rutiere. Sunt lucrări ample, iar din valoarea totală a proiectului de 63,9 milioane de lei, suma de 37,7 milioane de lei destinată modernizării rețelei de apă și canalizare va fi asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Pe un alt proiect, se vor amenaja și două pasaje rutiere în intersecțiile aglomerate. Este vorba despre intersecția de la Păpădie și cea cu strada Tecuci și strada Basarabiei. Bulevardul George Coșbuc a fost deja modernizat cu bani europeni pe tronsonul cuprins între strada Henri Coandă - strada Al. Măcelaru și își va schimba înfățișarea, iată, integral.
Muzeu nou la situl Tirighina-Barboși
Lucrările de construcție la situl arheologic s-au încheiat și urmează să fie asigurate și dotările. „Avem o istorie îndelungată, iar mărturie stă acest loc deosebit ce merită pus în valoare. Am încheiat lucrările de construcție la noul muzeu de sit și urmează să facem în perioada următoare și dotările specifice acestui spațiu. Ne vom bucura aici de un veritabil obiectiv istoric”, a anunțat primarul Ionuț Pucheanu, într-o postare pe Facebook. Proiectul Primăriei municipiului Galați de punere în valoare a sitului Tirighina-Barboși este unul de mare însemnătate. Astfel, pe lângă construcția muzeului de sit, s-au derulat lucrări de conservare și restaurare a vestigiilor arheologice, dar și amenajarea de trasee de fortificații, amenajarea spațiului verde și realizarea unui sistem de iluminat exterior arhitectural și peisagistic. Valoarea totală a proiectului cu fonduri europene este de 22 milioane de lei, din care 13 milioane de lei de la bugetul local. Urmează să fie asigurate așadar și dotările, iar în acest scop este în procedură de licitație un contract estimat la 176.000 de lei pentru furnizare, instalare și montare mobilier.
Cisternă de 10.000 de litri pentru stingerea incendiilor
O cisternă de 10.000 de litri, asigurată de Primărie pentru stingerea incendiilor, a intrat în dotarea ISU Galați. Este vorba despre un container-cisternă Abroll de transport apă, echipament necesar Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Galați în vederea misiunilor de stingere a incendiilor și pentru eficientizarea timpilor de intervenție în situații de urgență. Containerul-cisternă Abroll, foarte util în special pentru stingerea incendiilor de vegetație, a costat aproximativ 250.000 de lei, iar finanțarea a fost asigurată din bugetul local al municipiului Galați. Utilajul, cu o lungime de 7 de metri, lățimea de 2,5 metri și înălțimea de 2 metri, este un tip de rezervor pentru transport apă prevăzut cu o motopompă transportabilă de stingere incendii și accesorii P.S.I.
Păduri urbane pe 65.000 de metri pătrați
Este un proiect inedit demarat de către Primărie, care a înțeles cât de important să avem un aer curat și sănătos, capitol la care Galațiul stă deja foarte bine. Proiectul presupune înființarea de păduri urbane pe 65.000 de metri pătrați, după cum urmează: Bulevardul Galați (taluz aferent „Danubius”) - circa 7.743 mp; Școala nr. 26 „Ion Creangă”, strada Vadul Sacalelor nr. 2 - circa 722 mp; Școala nr. 29 „Sfânta Ana”, Micro 19, strada Strungarilor nr. 7A - circa 1.577 mp; Drum de Centură c/c B-dul Galați - circa 55.218 mp. Contractul, derulat cu fonduri europene, este în procedură de licitație publică, iar valoarea estimată a acestuia este de 2,1 milioane de lei.
O nouă grădiniță în Țiglina II
În ultimii ani, Primăria municipiului Galați a pus un accent deosebit pe investițiile în educație. După ce a inaugurat prima creșă nouă după 1990, municipalitatea pregătește și inaugurarea unei grădinițe nou construite în cartierul Țiglina II. Copiii se vor bucura în curând de cele mai bune condiții în această clădire modernă construită de către Primărie în acest cartier. Aici a fost amenajat și un loc de joacă, iar în perioada imediat următoare se vor asigura și dotările necesare în săli. De altfel, o parte din mobilier a ajuns deja.
Lucrări și la clădirea fostului cinematograf „Dacia”
Aici, municipalitatea intenționează să înființeze un centru de robotică. Este un demers de apreciat în condițiile în care foarte mulți tineri din Galați sunt pasionați de acest domeniu. În principal, este vorba despre lucrări de reabilitare termică, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, reabilitarea sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde, modernizarea instalațiilor de iluminat, dotări pentru grupurile sanitare etc. Valoarea contractului de lucrări este de circa 6,5 milioane de lei. Acesta este, de altfel, unul din cele trei foste cinematografe pe care Primăria Galați le modernizează acum pentru a le da o nouă șansă, o nouă destinație pentru comunitate.
Cezar Gorovei
Foto: Primăria municipiului Galați