O nouă stemă a municipiului Galaţi, în locul urâţeniei ruginite şi mâzgălite de acum, de la intrarea în oraş, dinspre cartierul Dimitrie Cantemir, un scuar cu nu mai puţin de trei fânâtâni arteziene, blocuri reabilitate şi înfrumuseţate, un sens giratoriu cu stema lui Petru Rareş iar în locul parcului Selgros, un parc de aventuri cu tiroliene şi tot tacâmul... cam aşa va arăta peste un an intrarea în municipiu, dacă se va pune în aplicare proiectul care tocmai a fost adoptat de Consiliul Local al municipiului Galaţi. La finele lunii trecute, CL a adoptat studiul de fezabilitate pentru obiectivul “Amenajare scuar bd. Galaţi-str. Oţelarilor”, un proiect îndrăzneţ, în spritul celuilalt, adoptat anul acesta de CL, privind construcţia unei pasarele pestre strada Brăilei, în dreptul Spitalului Judeţean.
Proiectul votat acum de aleşii locali prevede realizarea mai multor lucrări de arhitectură şi de amenajare peisagistică, valoarea totală a acestora cifrându-se la 11.703.836 lei cu TVA.
Conform proiectului (care urmăreşte înfrumuseţarea intrării în municipiul Galaţi), lucrările de arhitectură se vor referi la realizarea unei steme a Galaţiului, fabricată din “casete metalice montate pe o structură de susţinere din profile metalice, colorate şi luminate”, dar şi la înlocuirea tuturor “chioşcurilor” din zonă, care, prin amplasament, deranjează ochiul vizitatorului. Proiectul mai prevede şi înfrumuseţarea blocurilor de la intrarea în oraş, imobilele urmând să aibă, la scară, bănci acoperite cu pergolă, iar intrările în blocuri – copertine construite “din structuri metalice şi panouri translucide din policarbonat”, laminate noaptea. În plus, se vor amenaja aleile pietonale, dar şi spaţiile verzi, fără a se uita amenajarea de parcări.
Ambiţiosul proiect mai prevede şi “amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia bd. Galaţi cu bd. Dunărea prin amplasarea în centru a unui obiect decorativ – inspirat de sigiliul lui Petru Rareş, născut pe maul Brateşului”, amenajare ce va fi realizată din “zidărie de piatră cu terminaţii crenelate”.
Mai departe, ochiul peisagistului a văzut viitoarea intrare în Galaţi cu un scuar pe care să se planteze trei rânduri de gard viu, care, cu ajutorul materialelor reflectorizante, va da impresia de “valuri”, atât ziua cât şi noaptea. Punctul de atracţie al intrării oraşului vor fi cele trei fântâni arteziene, prevăzute a se construi pe scuartul de pe bulevard. Potrivit proiectului, prima fântână, “Pădurea Neagră”, va fi construită în capătul de nord, la cota cea mai înaltă, din piatră neagră, pe care se va prelinge apa, după care va urma fântâna „Cascadele” – care se va întinde pe o lungime de 72 de metri, pe panta dintre cele două extremităţi. Fântâna va fi compusă din „elemente înguste dispuse în pantă, cu mici cascade de 25 cm înalţime”. Ultima, dar nu cea din urmă, va fi „fântâna Marea Neagră”, amplasată în capătul de sud, la zona cea mai joasă (în dreptul intrării în Parcul Selgros) – un bazin larg, traversat de o punte transparentă, din grătare metalice, către zona pietonală din vecinatatea parcului Selgros. Parc asupra căruia proiectantul (SC Atelier 3 D SRL) a reflectat puţin şi a ajuns la concluzia că ar putea deveni „Parcul de aventuri Siretul”, având în vedere că terenul cu multe diferenţe de nivel se pretează bine la „tiroliene, trasee de parcurs prin copaci, tir cu arcul, arenă de turnir, pereţi de căţărare etc.”.
Evident că proiect cuprinde şi lucrări de amenajarea a drumurilor, şi anume: „amenajarea bd. Galaţi - reabilitarea părţii carosabile, reabilitare trotuare pietonale, amenajarea unei piste pentru biciclişti pe toată lungimea arterei carosabile, amenajare de parcări noi şi reabilitarea celor existente, amenajarea taluzului existent. Amenajare DN 22B: amenajarea părţii carosabile, şanţuri şi rigole, realizarea unor elemente de siguranţă a circulaţiei”.
Adoptarea proiectului a suscitat discuţii în cadrul şedinţei Consiliului Local Galaţi. De pildă, consilierul local Viorel Trif (PNL) a apreciat importanţa proiectului dar a avertizat asupra costurilor, spunând că “poate ar trebui să analizăm mai bine priorităţile oraşului. Sunt, până la urmă, peste 11 milioane de lei”. “Scuarul va fi amenjat după ce vom face o rectificare bugetară. Despre discuţiile care s-au făcut în şedinţă, unele mai inspirate, altele mai puţin inspirate, nu pot decât să spun că vorbim de intrarea oraşului, de o poartă a oraşului, iar discuţii despre cât costă sunt populiste. Poarta oraşului trebuie să arate civilizat, iar costurile are cine să le verifice, să nu îşi facă nimeni grijă”, a spus primarul Marius Stan.