Nu doar consumatorii casnici au decis să renunţe la încălzirea centralizată din oraş, ci şi instituţiile publice, motivul fiind acelaşi pentru toată lumea – frigul pe care l-au îndurat iarna trecută din cauza dificultăţilor financiare ale Apaterm şi Electrocentrale, agentul termic furnizat în sistem centralizat a fost livrat cu sincope şi mai mereu sub parametri adecvaţi.
Cu amintirea acestei perioade nefericite, mai multe instituţii publice au decis să renunţe la a mai primi agent termic în sistem centralizat. Printre instituţii se află: Curtea de Apel, Universitatea Dunărea de Jos, Consiliul Judeţului, societăţile Apă Canal şi Electrica-Distribuţie. Din păcate, la fel ca în cazul consumatorilor casnici care nu au toţi posibilităţi financiare să îşi monteze centrale termice, sunt şi instituţii publice ai căror salariaţi vor tremura de frig în birouri şi în acest an, ori de câte ori Electrocentrale va găsi de cuviinţă să întrerupă furnizarea agentului termic.
Instituţia care a decis să se debranşeze de la sistemul centralizat chiar la începutul toamnei este Curtea de Apel Galaţi, instituţie care are personalitate juridică şi care asigură finanţarea pentru asigurarea sistemului de încălzire a întregii clădiri a Palatului Justiţiei din Galaţi. Ca atare, aici se montează o centrală pe gaze naturale şi se modernizează sistemul de încălzire a tuturor birourilor şi sălilor de judecată, lucrare care are ca termen de finalizare 28 noiembrie. Potrivit e-licitatie.ro, lucrarea este estimată la 873.372 de lei (fără TVA) şi a fost atribuită societăţii gălăţene Primo SRL ( pentru 750.259 lei), conform anunţului de atribuire nr. 191575/28.08.2015, publicat pe e-licitatie.ro.
Decizia de debranşare şi reziliere a contractului pe care îl avea cu CET (primind agent termic direct de la Electrocentrale, printr-un punct termic) a fost luată de Curtea de Apel ca urmare a notificării nr. 3583-31.03.2015 transmise Electrocentrale, prin care unitatea anunţa că începând cu 1 aprilie 2015 îşi încetează activitatea. Totuşi, notificarea nu a fost transmisă doar Curţii de Apel Galaţi, ci şi altor instituţii publice cu care CET avea contracte directe: SC Apă Canal, Universitatea Dunărea de Jos, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, SCDFEE Sucursala Muntenia Exploatare Galaţi, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi, UM 01551 şi Spitalul Militar “Aristide Serfioti”, precum şi mai multe unităţi şcolare – Colegiul Naţional “Costache Negri”, Liceul Tehnologic “Mircea Eliade”, Liceul Teoretic “Sf. Maria” şi Liceul Tehnologic CFR.
Debranşări şi centrale termice, după buget…
Unele dintre instituţiile enumerate mai sus au decis să se debranşeze şi să îşi monteze centrale termice proprii, aşa cum este cazul Palatului Justiţiei. În aceeaşi categorie a unităţilor care au dispus de un buget – sau de un finanţator generos – suficient pentru o investiţie într-o centrală termică proprie se înscrie şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Potrivit prorectorului Adrian Lungu, până cel târziu la mijlocul lui decembrie se desfăşoară lucrări de montare a centralei termice pe gaze naturale pentru unicul corp de clădire care mai era racordat la sistemul de încălzire centralizată – fosta Chimie Alimentară, actualul decanat al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de pe strada Gării/Carnabel, dar şi cele două cămine de familişti din curtea ASE.
Cât priveşte sediul Electrica, racordat la punctual termic al CET, este vorba despre staţia de 110–Fileşti (care furnizează energie electrică pentru combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi), unitate căreia i se va monta o centrală termică, investiţia fiind deja inclusă în bugetul pe 2016. Restul sediilor Electrica au deja centrale termice proprii.
Sediul central al Apă Canal are deja montată centrala termică pe gaze naturale, unitatea fiind pregătită oricând să întocmească formele legale pentru a primi gaze naturale în vederea producerii agentului termic. Totodată, la Uzina de apă nr. 2 (singura care mai rămăsese alimentată de la punctul termic al CET din zonă, motiv pentru care facturile erau foarte mari), Apă Canal a decis montarea unei centrale termice, lucrare care este aproape de finalizare.
Pe lista instituţiilor care au decis să se debranşeze trebuie adăugat şi Consiliul Judeţului, care în acest an a aprobat alocarea de fonduri pentru montarea de centrale termice pentru opt apartamente de tip familial aparţinând Direcţiei pentru Protecţia Copilului.
Sunt însă şi instituţii publice care nu au în buget fonduri alocate pentru asigurarea independenţei în privinţa agentului termic. Este vorba de sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dar şi al Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.
Cât priveşte unităţile de învăţământ, toate au rămas captive furnizorului de agent termic, instalarea unei centrale presupunând investiţii din partea municipalităţii, iar Primăria Galaţi nu a alocat, în acest an, decât fonduri pentru montarea de centrale termice în două unităţi de învăţământ: o creşă din Ţiglina I şi o grădiniţă din Micro 19.