22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Începe marea recuperare a datoriilor la întreţinere!
Începe marea recuperare a datoriilor la întreţinere!
Cel puţin acest lucru ar urma să se întâmple, potrivit declaraţiei primarului Marius Stan, care s-a arătat nemulţumit de nivelul încasărilor Apaterm şi i-a cerut joi demisia din funcţia de administrator special al Apaterm a Adrianei Stratulat, lucru pe care aceasta l-a făcut, locul ei fiind ocupat  temporar de consilierul personal al edilului şef al urbei, Constantin Dumitru.
Aşa cum v-am informat în ediţia de vineri a ziarului, primarul Marius Stan a anunţat în cadrul şedinţei de Consiliu Local că Adriana Stratulat şi-a dat joi demisia din postul de administrator special al Apaterm, rămânând doar director tehnic al societăţii. Primarul Stan le-a cerut consilierilor locali ca în postul de administrator special să fie numit temporar consilierul său personal, Constantin Dumitru, care fusese numit cu o zi în urmă şeful unei comisii ce urma să verifice modul în care se fac încasările de către Apaterm. La sfârşitul şedinţei de Consiliu Local, după ce propunerea lui Marius Stan a fost adoptată, cu trei voturi împotrivă, primarul a ţinut să ofere presei câteva date sumare legate de demisia Adrianei Stratulat, care cu o zi în urmă declarase în cadrul conferinţei de presă că ar avea un venit de 9.300 de de lei brut, pe care nu l-a mai încasat în ultimele 2 luni ca urmare a faptului că nivelul încasărilor ar fi fost redus. Primarul Stan a declarat presei că a aflat abia miercuri, în cadrul conferinţei de presă, ce venituri avea Adriana Stratulat, lucru surprinzător dacă ţinem cont de faptul că este edil şef al urbei de peste un an de zile. „Eu i-am cerut demisia şi dânsa a acceptat să facă acest lucru. Întrebarea este de ce abia acum şi-a dat demisia, deoarece ar fi trebuit să o facă  mai demult?! Este imoral să ai două salarii la nivelul acesta, undeva la 25.000 lei cumulat, la o unitate aflată în pragul falimentului. Dacă avea o performanţă formidabilă şi ducea societatea pe nişte câştiguri fabuloase, da, se justifica”, a declarat Stan. Primarul a anunţat că noul administrator special interimar este consilierul său personal, Constantin Dumitru, despre care a spus că îşi asumă un rol foarte greu, de a face ceea ce nu au reuşit cei dinaintea lui, şi anume de a recupera banii de la datornici. „Esenţa nefuncţionării sistemului o reprezintă faptul că nu se plăteşte şi că nu reuşim să recuperăm banii de la populaţie. Dacă banii ar fi recuperaţi, nu trebuia să schimbăm nici directorii, nu eram nici în insolvenţă cu Apaterm, lumea era mulţumită, stătea în căldură”, a spus Marius Stan. Întrebat ce studii are Constantin Dumitru, primarul Marius Stan a declarat că nu ştie şi că acest lucru nu ar avea relevanţă şi a recomandat presei să îl întrebe pe consilierul personal despre acest subiect, neindicând exact nici modul în care va fi plătit pentru noua sarcină încredinţată.
La uşa datornicilor
Rămâne de văzut dacă  numirea lui Constantin Dumitru, care potrivit legii ar trebui aprobată de AGA de la Apaterm, va conduce la creşterea nivelului încasărilor, atâta timp cât acest lucru nu a fost reuşit nici până în prezent de angajaţii Apaterm care au mers la uşa locatarilor rău-platnici şi mai ales în condiţiile în care vine şi perioada sărbătorilor de iarnă, când nivelul încasărilor de la populaţie scade. Rămâne de văzut şi dacă echipele alcătuite dintr-un angajat al Apaterm şi unul al Primăriei care vor bate la uşa locatarilor rău-platnici îi vor convinge pe aceştia să scoată câte 300 de lei din buzunar, calcul făcut de directorul Electrocentrale, care a spus că trebuie plătiţi 7 milioane de lei pentru ca de la 1 decembrie Galaţiul să nu rămână  fără căldură. „Angajaţii Apaterm au fost în ultimele săptămâni acasă la locatari, dar nivelul încasărilor nu a fost mare deoarece cei mai mulţi au zis că nu au bani, unii din ei spunând că sunt şomeri sau au salarii foarte mici, care nu le permit să plătească întreţinerea, iar alţii că au pensii mici. Poate că acum, când va fi prezent un reprezentant al Primăriei în comisia respectivă, autoritatea Primăriei va impune respect şi oamenii vor plăti”, ne-a declarat liderul sindicatului de la Apaterm, Cristi Ciubotariu.
În timp ce se va încerca convingerea datornicilor să achite o parte din datorii, Guvernul a aprobat joi un act normativ care prevede alocarea de la fondul de rezerva a statului a sumei de 3,5 milioane de lei către Ministerul Dezvoltării, fonduri care, potrivit informaţiilor apărute în presa centrală, ar urma să fie repartizaţi primăriilor care au probleme cu plata facturilor pentru căldură. Rămâne de văzut care primării vor primi aceşti bani şi dacă pe listă se va afla şi Primăria Galaţi.
159 de asociaţii fără căldură
Conform datelor făcute publice în cadrul conferinţei de presă care a avut loc miercuri, datoria celor 159 de asociaţii care nu primesc agent termic de la Apaterm este de 93 milioane lei  ceea ce ar reprezenta aproape 60% din ce are de încasat de la populaţie distribuitorul de apă caldă şi căldură. Conform Primăriei, facturile aferente consumului de energie termică al acestor asociaţii, facturi emise în anul 2013, se ridică la 18 milioane de lei, iar plăţile la doar 14,7 milioane lei. „Între Apaterm şi cele 159 de asociaţii debranşate există 3.095 de procese pentru neplata unor facturi emise în ultimii ani, fiecare proces fiind declanşat, în medie, pentru două luni şi jumătate de neplată, ceea ce înseamnă că cele 159 de asociaţii debranşate au acumulat aproape 650 de ani de consum neplătit”, susţin reprezentanţii municipalităţii.


Articole înrudite