22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe site-ul Apaterm a fost publicată procedura de emitere a avizului de deconectare individuală de la încălzire a locatarilor bun-platnici din cadrul asociaţiilor cu contractul de furnizare a energiei termice suspendat, anunţul fiind făcut pentru a da posibilitatea locatarilor care nu au datorii şi fac parte din cele 159 de asociaţii care sunt blindate să renunţe la serviciile Apaterm. Posibilitatea ca bun-platnicii să ceară blindarea instalaţiilor a fost anunţată săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de primarul Marius Stan şi de directorul Apaterm, Adriana Stratulat, aceştia susţinând că se va încerca găsirea unor soluţii ca bun-platnicii să nu mai achite taxele aferente debranşării.
Etapa întâi o reprezintă obţinerea avizului de deconectare de la furnizorul de energie, respectiv Apaterm, iar etapa a doua constă în executarea deconectării, sigilării şi inventarierii de către operator a corpurilor radiante şi ale punctelor de consum ale apei calde din apartamentul respectiv. Practic, prima etapă constă în eliberarea avizului de deconectare, care presupune parcurgerea mai multor etape şi anume depunerea cererii de eliberare a avizului de deconectare, care trebuie să aibă acordul asociaţiei, referat tehnic de specialitate în original şi adeverinţă tip în original, care vor fi completate, semnate şi ştampilate de asociaţiile de locatari sau proprietari, dovada încălzirii apartamentului cu o sursă alternativă de producere a energiei termice (centrală murală, panou radiant sau altă sursă electrică), dovada montării aparatului individual de măsurare a debitului de gaze naturale care sunt consumate la intrarea în apartament, documentaţia tehnică întocmită de un proiectant de specialitate autorizat.
Eliberarea avizului se face în termen de 2 zile iar tariful este de 93,15 lei. Pe site-ul Apaterm se precizează că etapa a doua constă în executarea deconectării, sigilării şi inventarierii (contracost), de către furnizor, a corpurilor radiante şi a punctelor de consum ale apei calde din locuinţa respectivă. Deconectarea se realizează numai după obţinerea de către solicitant a avizului emis de către Apaterm şi se face numai de către operator-furnizor (contracost), respectiv serviciul de inventariere a suprafeţei radiante.
Cine are căldură?
Deşi reprezentanţii Primăriei susţineau că asociaţiile care nu au datorii primesc căldură pe bază de program, se pare că acest lucru nu se întâmplă în toate cazurile, aşa cum ar trebui, şi aici ne referim la faptul că mai sunt situaţii în care caloriferele ori sunt reci, ori abia s-au dezmorţit. Surse din cadrul Electrocentrale ne-au declarat că ieri, în jurul orei 13, Electrocentrale furniza către Apaterm un debit de 1.600 de tone oră de agent termic primar cu o temperatură de 72 de grade Celsius, fiind estimat ca în cursul serii debitul să crească la 2.000 de tone, temperatura fiind tot de 72 de grade Celsius.


Articole înrudite