05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În plină criză energetică, centrala termoelectrică CET Galaţi este scoasă la licitaţie
În plină criză energetică, centrala termoelectrică CET Galaţi este scoasă la licitaţie

Lichidatorul judiciar al Electrocentarle Galaţi SA sau aşa cum este cunoscută de gălăţeni CET Galaţi intenţionează să vândă activele societăţii la licitaţie deschisă cu strigare cu o sumă totală pornind de la aproximativ 23 milioane de euro.

"Începând cu data de 05.05.2022, ora 12.00, și ulterior în fiecare zi de joi, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar, din Constanța, str. Dr. Aristide Caratzalli, nr. 24, se organizează licitație publică deschisă cu strigare", pentru valorificarea următoarelor active:
1. Activ funcţional CET Galaţi, amplasat în incinta Liberty Group Galați, la preţul total de 21.221.488,85 euro, fără TVA, compus din:
- Subansamblul (activ funcţional) denumit "Incinta CET", format din: centrală termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafaţă de 223.179 mp, construcţii (administrative şi industriale), instalaţii, stocuri şi ansamblu de termoficare.
- Subansamblul (activ funcţional) denumit "Incinta Epurare Chimica III" amplasat în incinta Liberty Group Galaţi format din teren în suprafaţă de 9.821 mp, clădire staţie tratare chimică a apei şi instalaţii de ventilaţie.
2. Echipamente şi utilaje tehnologice provenite din secţia Epurare Chimica III, la preţul de 57.369 euro, fără TVA;
3. Activ individual incinta CAF, la preţul de 786.155 euro, fără TVA compus: din teren în suprafaţă de 6.291 mp, construcţii şi instalaţii tehnice, amplasat în Ţiglina II, B-dul Siderurgiştilor nr. 6A.
4. Alte mijloace fixe (mijloace de transport auto), stocuri (materiale, piese de schimb, materiale auxiliare precum şi dispozitive electrice, scule aşchietoare, pompe submersibile, motoare), deşeuri (provenite din declasări) la preţul de 826.773,39 euro şi 449.377,52 lei.

Istoria CET Galaţi

Potrivit site-ului societăţii, Centrala Electrică şi de Termoficare Galaţi a avut o putere instalată de 535 MW şi a fost destinată alimentării cu energie termică (sub formă de abur tehnologic şi apă fierbinte) a consumatorilor urbani şi industriali din municipiul Galaţi şi livrării de energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. În prezent centrala are o putere instalată de 375 MW, 160 MW (etapa I de dezvoltare) fiind dezafectaţi în 2011.

CET Galaţi a fost construită pe platforma Combinatului Siderurgic Galaţi pentru a prelua excedentul de gaze reziduale (gaz de furnal) şi pentru a fi sursă de siguranţă pentru alimentarea cu energie electrică a Combinatului, putându-se separa automat în caz de avarie a Sistemului Energetic Naţional. Centrala este alimentată cu trei tipuri de combustibil: gaze naturale, păcură şi gaze combustibile reziduale (gaze de furnal şi gaze de cocs).

La data de 16 noiembrie 2020, prin hotărărea Tribunalului Galaţi din noiembrie 2020, societatea a intrat în procedură generală de faliment, după ce ani de zile s-a zbătut în insolvenţă, adică din 2014. Unul dintre factorii care au determinat intrarea în faliment a fost când Primăria municipiului Galaţi a decis renunţarea la sistemul centralizat de încălzire a Galaţiului.

De nenumărate ori, Electrocentrale Galaţi a suplimentat producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional ajutând la echilibrarea sistemului energetic naţional în perioadele în care se ţara noastră înregistra un consum ridicat, în special în perioadele de iarnă cu frig accentuat. Acum, în plină criză a energiei electrice, când toate ţările din Europa încearcă să găsească soluţii pentru independenţă energetică, un producător de energie din România este vândut la bucată.


Articole înrudite