06 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În judeţul Galaţi, colectarea deşeurilor şi salubrizarea localităţilor se face după ureche. La mai bine de trei ani de zile de când autorităţile de mediu atrag atenţia primăriilor cu privire la modul de depozitare şi colectare a deşeurilor, dar şi în ceea ce priveşte salubrizarea, unităţile administrativ-teritoriale se confruntă, în continuare, cu un adevărat handicap la aceste capitole. Deşi au fost sancţionate, în repetate rânduri, primăriile nu au implementat un sistem integrat de colectare şi transport a deşeurilor, comisarii de mediu descoperind, în urma unei serii de controale, că nici măcar nu există platforme de compostare a deşeurilor biodegradabile funcţionale. De asemenea, nu au fost înregistrate acţiuni de încurajare a compostării deşeurilor vegetale în propriile gospodării, în zonele rurale, în timp ce cantităţile de compost de la staţiile de compostare autorizate nu sunt valorificate ca pământ vegetal pentru spaţii verzi sau folosite în agricultură.
„Pentru eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate şi nerespectarea obligaţiilor privind colectarea separată a biodeşeurilor, am aplicat un număr de nouă amenzi primăriilor din Târgu Bujor, Scânteieşti, Corod, Barcea, Matca, Vânători şi Măstăcani. Valoarea amenzilor este de 138.500 lei”, a precizat Mărioara Gătej, comisar-şef al Gărzii de Mediu Galaţi.
Colectare selectivă, în doar cinci localităţi din judeţ
Potrivit conducerii Gărzii de Mediu Galaţi, doar cinci localităţi din judeţul Galaţi au finalizat proiectele din fonduri europene cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile. Astfel, doar în oraşul Târgu Bujor şi în comunele Iveşti, Schela, Folteşti şi Bălăbăneşti autorităţile au pus la punct, cu acte în regulă, colectarea selectivă a deşeurilor.
„Implementarea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor de hârtie/ sticlă/ metale/ plastic generate în mediul rural s-a făcut într-o măsură foarte mică, majoritatea comunelor având doar colectarea selectivă a deşeurilor de plastic de la populaţie. Inexistenţa unei infrastructuri adecvate de gestionare a deşeurilor generează un nivel necorespunzător de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei”, a spus Mărioara Gătej.
Fenomen alarmant privind depozitările necontrolate
Lipsa educaţiei, dar şi nepăsarea autorităţilor fac ca judeţul Galaţi să se confrunte cu un fenomen alarmant privind depozitările necontrolate a unor cantităţi extrem de mari de deşeuri provenite din construcţii şi demolări.
„Deşi legislaţia de mediu în vigoare permite folosirea unor deşeuri inerte la lucrări de reamenajare/ restaurare, umplere sau pentru construcţii în depozite de deşeuri, menţionăm că administraţiile publice locale nu au iniţiat Hotărâri de Consiliu Local pentru identificarea unor amplasamente pe teritoriul administrativ pentru executarea lucrărilor menţionate. Din acest motiv, precum şi din cauza lipsei unei educaţii corespunzătoare a populaţiei, judeţul Galaţi se confruntă cu un fenomen alarmant privind depozitările necontrolate de cantităţi importante de deşeuri din construcţii şi demolări. Se impune ca administraţiile publice locale să ia măsuri drastice pentru identificarea deţinătorilor terenurilor pe care există aceste depozite necontrolate, iar pe suprafetele de teren pe care le are în administrare să iniţieze actiuni de ecologizare”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Mediu Prefecturii Galaţi.
La nivelul judeţului Galaţi nu există, potrivit acestora, niciun depozit autorizat pentru depozitarea deşeurilor inerte.
Ecosal şi RER Ecologic, trase de urechi de către comisarii de mediu
Activitatea firmelor care se ocupă de salubrizarea municipiului Galaţi, Ecosal şi RER Ecologic a fost criticată de către conducerea Gărzii de Mediu, întrucât cei doi operatori autorizaţi nu respectă “lucrările pe căile de circulaţie pe care este necesară executarea măturatului manual sau mecanic, incluzând şi parcările de reşedinţă, precum şi nesalubrizarea corespunzătoare a punctelor de colectare a deşeurilor din municipiul Galaţi”.


Articole înrudite