17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul, pe locul 31 din 41 la alocarea fondurilor prin Programul „Anghel Saligny” pentru reţelele de gaze
Galaţiul, pe locul 31 din 41 la alocarea fondurilor prin Programul „Anghel Saligny” pentru reţelele de gaze

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a anunţat că au fost finalizate repartizările pe judeţe ale fondurilor disponibile prin Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny” pentru investiţii în realizarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale.

Judeţul Galaţi nu s-a situat nici de data aceasta pe loc fruntaş, deşi majoritatea localităţilor din judeţ nu sunt racordate la reţeaua de gaze, mai exact 84,62% din totalul localităţilor judeţului nostru - listă ataşată mai jos ↓. Galaţiul va primi 167.123.101 lei în cadrul acestui program.

Cei mai mulţi bani alocaţi vor ajunge la Suceava - 236.629.506 lei, Olt - 229.796.700 lei şi Teleorman - 229.126.742 lei, iar cea mai mică alocare va ajunge la Ilfov - 94.534.482 lei.

Asta după ce judeţul Galaţi s-a clasat pe loc codaş şi la alocările pentru reţelele drumuri şi cele de apă şi canalizare, în cadrul aceluiaşi program, despre care Monitorul de Galaţi a relatat AICI.

„70% dintre localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Trebuie să asigurăm serviciile publice de bază în cât mai multe localităţi, acesta a fost motivul pentru care Guvernul a creat Programul de investiţii «Anghel Saligny», prin care vom racorda gospodăriile la reţeaua de apă, canalizare, gaze şi vom reabilita drumuri”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unităţi administrativ-teritoriale dintr-un judeţ, numărul de locuitori, ponderea localităţilor (UAT) unde gospodăriile nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi impozitul pe venit colectat - a spus ministrul, subliniind că, la alocarea fondurilor disponibile prin Programul „Anghel Saligny”, au contat doar aceste date statistice.

Cseke Attila a amintit: Ministerul Dezvoltării finanţează şi alte proiecte, pe domeniul reţelelor de gaze naturale, depuse iniţial la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar preluate prin OUG nr. 40/06.04.2022, care prevăd dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale din 165 unităţi administrativ-teritoriale.

Lista proiectelor, precum şi un exemplu de calcul pentru a explica criteriile de selectare pot fi consultate pe site-ul MDLPA, AICI.


Articole înrudite