19 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii respiră cel mai curat aer din România
Gălăţenii respiră cel mai curat aer din România

CITY INDEX, analiza de performanţă urbană a celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ, lansat vara aceasta de Institutul pentru Oraşe Vizionare, dezvăluie care sunt municipiile reşedinţă de judeţ cu cel mai curat aer. Calitatea aerului este unul dintre cei 51 de indicatori de peformanţă măsuraţi de CITY INDEX, ca parte a componentei de CALITATE a locului.
Astfel, conform Indexului de Calitate a Aerului, Reşiţa, Galaţi şi Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) sunt municipiile reşedinţă de judeţ cu cel mai curat aer. Radiografia primelor zece oraşe mai include Brăila, Târgu Jiu, Focşani, Slobozia, Satu Mare, Tulcea şi Zalău (infografic complet ataşat).
Galaţi ocupă de altfel primul loc între oraşele mari, cu peste 200.000 de locuitori, în ceea ce priveşte calitatea aerului.
Indexul de Calitate a Aerului a agregat valorile monitorizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNCMA) a Ministerului Mediului, pentru patru parametri: NO2 (Dioxid de Azot), NOx (Oxizi de Azot), PM10 (Particule în suspensie cu diametrul de 10 micrometri sau mai puţin), PM2.5 (Particule în suspensie cu diametrul de 2.5 micrometri sau mai puţin).
Principalele criterii pentru selectarea poluanţilor incluşi în index au fost impactul lor semnificativ asupra sănătăţii umane şi disponibilitatea unui număr suficient de date valide pentru cea mai mare parte a oraşelor monitorizate.
S-au luat în calcul valorile anuale ale celor patru parametri, publicate pe platforma calitateaer.ro, pentru staţiile situate în cele 41 oraşe reşedinţă de judeţ, pe perioada 2021-2023. Au fost incluse staţiile cu emisii de fond urban, de trafic şi industriale de pe teritoriul municipiilor, cu date anuale valide.
Conform datelor şi clasificărilor Ministerului Mediului, unele municipii, cu precădere oraşe mari, sunt încadrate într-un regim de gestionare 1 a calităţii aerului, ceea ce înseamnă că există depăşiri ale valorilor-limită stabilite de lege, la cel puţin un parametru din cei analizaţi.
Indexul de Calitate a Aerului a grupat într-o categorie specială oraşele încadrate în acest regim, cu o calitate a aerului mai slabă. Aici se situează Deva, Suceava, Piteşti, Braşov, Târgu Mureş, Constanţa, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti, Ploieşti şi Iaşi. Regimul de gestionare 1 a calităţii aerului impune ca oraşele să elaboreze şi să implementeze un plan de calitate a aerului, pentru a atinge valorile limită / valorile-ţintă, conform analizei Indexului de Calitate a Aerului CITY INDEX.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite