22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii, chemaţi la referendum pe 24 iulie
Gălăţenii, chemaţi la referendum pe 24 iulie
Ieri s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţului, convocată de cosilierii judeţeni USL. A fost cu adevărat o şedinţă extraordinară, nu neapărat prin convocarea expresă solicitată de consilieri (diferită de cea ordinară, obligatorie lunar) ci mai ales prin polemica ideilor ce au susţinut convingeri şi nu au fost aruncate neapărat din antipatii personale ori de grup politic. Pe ordinea de zi a existat un singur punct – propunerea organizării unui referendum în care gălăţenii să se pronunţe dacă vor ca judeţul nostru să fie inclus în megajudeţul cu reşedinţa la Constanţa.

O încercare palidă de a contesta legalitatea şedinţei

Iulian Aramă (PDL) a contestat legalitatea desfăşurării şedinţei extraordinare, confundând-o cu una „de îndată”, ce poate să fie convocată în cazul unor calamităţi, dar Nicolae Bacalbaşa (PSD) a ţinut să pareze cu o replică specifică stilului său: „PDL-iştii sunt o calamitate!”. Preşedintele CJ, Eugen Chebac, a lămuti lucrurile: în afara şedinţelor ordinare, obligatorii, care se desfăşoară lunar, consiliul se poate reuni „ori de câte ori este nevoie” în cadrul şedinţelor extraordinare.

Minţiţi! Ba voi!

Mulţi consilieri judeţeni au ţinut să îşi expună punctele de vedere, pledând pentru necesitatea consultării cetăţenilor în această chestiune atât de importantă care le va influenţa existenţa. Iniţiatorii i-au criticat pe democrat-liberali şi le-au amintit de datoria pe care o au faţă de gălăţeni. „Înainte de a fi consilieri PDL sunteţi aleşi ai acestor locuitori”, a intervenit liberalul Florin Pălimaru, iar ideea a fost reformulată de mai mulţi consilieri.
Nicolae Bacalbaşa a făcut o paralelă a intenţiei de modificare administrativ-teritorială din prezent cu împărţirea geostrategică a Europei prin pactul Ribentrop-Molotov, încheiat de două figuri istorice sinistre – Hitler şi Stalin.
Un alt consilier PSD, Ştefan Simion, a subliniat necesitatea chestionării cetăţenilor privind modificările administrativ-teritoriale şi nu impunerea silită.
Iulian Aramă (PDL) a încercat să mute atenţia publică spre cheltuielile inutile făcute cu organizarea referendumului: „În această perioadă, în care avem nevoie de cofinanţare, aruncăm banii pe geam cu acest referendum”.
Liberalul Emil Ţuicu a intervenit: „Într-o şedinţă anterioară, grupul PDL a făcut apel la onoare”. Dar şi-a adăugat convingerea că PDL va încerca impunerea regionalizării bazându-se „pe o minciună” în încercarea de a „eluda Constituţia”: „Eu propun ca România să nu se mai numească România, ci judeţul România. Ce să ne mai chinuim?”.
Silviu Burluc (PDL) a replicat că USL minte şi are o iniţiativă tardivă: „Nu credeţi că e cam târziu acest referendum?”. Burluc a adăugat că printre angajamentele luate de Guvernul Năstase pentru aderarea României la UE a fost regionalizarea ţării pentru a putea atrage fonduri europene, în caz contrar acestea vor fi mult diminuate. „De ce nu le spuneţi şi asta oamenilor? De ce le spuneţi doar că se vor duce la Constanţa pentru acte, deşi nu e adevărat, pentru că vor exista oficii teritoriale prefecturale”.
Vicepreşedintele CJ, liberala Tania Bogdan a replicat: „Noi nu spunem minciuni. Dumneavoastră sunteţi puşi într-o situaţie proastră de către cei de la Bucureşti. În plus, confundaţi organizarea administrativ-teritorială cu organizarea polilor de dezvoltare”.

Reorganizare pentru dezvoltare economică

Consilierul PDL Pohrib a susţinut modificarea administrativ-teritorială de dragul investiţiilor: „Vorbim despre o altfel de economie, nu o economie de casă. Investitorii vin pentru o altfel de dezvoltare, acum (cu megajudeţe - n.r.) avem posibilităţi de dezvoltare. Nici dumneavoastră nu aveţi să daţi bani la cofinaţări pentru toate proiectele pe care le avem”.
Eugen Chebac a reamintit însă gradul de absorbţie al judeţelor, net superior celor ale ministerelor, ca dovadă a faptului că lărgirea judeţelor nu va genera implicit creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.
Liberalul Laurenţiu Milea a cerut consilierilor PDL „să spună oricărui gălăţean” ce „bun” personal le va aduce includerea Galaţiului la megajudeţul Constanţa. Silviu Burluc a replicat: „Vreau să vă întreb: Ce v-au adus ultimii 20 de ani?”.
Consilierul PSD Dorin Butunoiu, unul dintre consilierii tineri din zona roşie politică, a intervenit pentru a-i atrage atenţia colegului său din zona portocalie a spectrului politic, Silviu Burluc, că „ar trebui să se documenteze privind presupusa regionalizare a României în opt mari judeţe, precum şi dificultăţile cu care se confruntă cei care încearcă să acceseze fonduri europene. În plus, Butunoiu a lansat acuzaţii dure la adresa puterii: „Aţi distrus viitorul copiilor noştri. Acum vreţi să distrugeţi şi această ţară!”.
Copleşiţi de tirul acuzelor consilierilor USL, democrat liberalii au cerut prin Iulian Aramă sfârşitul acuzelor auzite: „Şi azi, şi la şedinţa trecută s-au spus lucruri foarte grele, care m-au durut şi pe mine. (…) Din păcate, cădem în penibil. De această dată sunt de acord şi eu”.

Consilierii au decis – gălăţenii vor merge la vot

Eugen Chebac, preşedintele CJ, a încheiat secţiunea acordată luării de cuvânt şi s-a trecut la vot: 25 de consilieri au decis convocarea gălăţenilor la referendum, 6 consilieri PDL au fost împotrivă. Printre absenţi se numărau inclusiv consilieri PDL. Nu a existat nici măcar o abţinere.
Eugen Chebac a precizat că referendumul va conta în condiţiile unei prezenţe la urne a jumătate plus unu din numărul total al electorilor judeţului. Preşedintele CJ a subliniat importanţa votului cetăţenilor, ce poate consitui un instrument de lucru inlcusiv pentru contestarea în instanţele de judecată europene privind impunerea reorganizării teritoriale fără acordul public. Chebac a pledat pentru importanţa neînvrăjbirii dintre locuitorii diferitelor judeţe, ci menţinerea celor exitente pentru conservarea tradiţiilor şi specificului personal al fiecărei comunităţi. Preşedintele CJ a mai adăugat că a constatat confuzia dintre zonele administrativ-teritoriale cu cele de dezvoltare economică. Chebac i-a încurajat pe gălăţeni să vină la vot în duminica din 24 iulie: „Eu sper că românul e conştient de ceea ce i se poate întâmpla”.


Articole înrudite