Fumul gros care s-a lăsat peste municipiul Galaţi vinerea trecută (14 octombrie 2022) şi care a generat un val de îngrijorare printre gălăţeni şi o tăcere prelungă a oficialităţilor, a dat peste cap indicatorii de calitate a aerului. Se pare că fumul ajuns la Galaţi a fost generat de un incendiu puternic ce a avut loc în localitatea Alexandru Ioan Cuza din Republica Moldova.
Chiar dacă, aparent, harta interactivă a arătat că nivelul calităţii aerului a fost ”bun” sau ”acceptabil”, iar oficialii Gărzii de Mediu Galaţi au declarat că nu s-au înregistrat valori ale indicatorilor mai mari decât într-o zi cu trafic intens, totuşi site-ul calitateaer.ro îi contrazice.
La indicatorul P10, în data de 14 octombrie 2022, orele 18.00 - 19.00, atunci când fumul a avut cea mai mare intensitate, valorile au fost şi de x ori mai mari decât valoarea limită zilnică acceptabilă pentru protecţia sănătăţii umane. Astfel, dacă această valoare limită zilnică a particulelor în suspensie - PM10 este stabilită la 50 ug/m3, iar în orele trafic maxim aceasta ajunge în jur de 40 ug/m3, vineri, când fumul învăluia oraşul, această valoarea a ajuns la 147,81, adică de aproape 3 ori mai mult decât limita admisă.
Potrivit site-ului calitateaer.ro, particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid şi apar din următoarele surse: naturale (erupţii vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip şi dispersia polenului) şi antorpice (activitatea industrială, sistemul de încălzire a populaţiei, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile maşinilor atât la oprirea acestora cât şi datorită arderilor incomplete).
Ce efecte au asupra sănătăţii populaţiei?
”O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas şi gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamaţii şi intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, şi în consecinţă mai mulţi poluanţi. Ei respiră mai repede decât adulţii şi tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltaţi, iar ţesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentraţie scăzută de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură”, se precizează pe platforma calitateaer.ro.
Pentru oficialităţile din Galaţi rămâne cum au stabilit: n-a fost nimic notabil, nu s-a înregistrat nimic, totul e bine, ne panicăm noi degeaba!