02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Festivalul Scrumbiei la malul Dunării, prilej de competiţie între Galaţi şi Brăila
Festivalul Scrumbiei la malul Dunării, prilej de competiţie între Galaţi şi Brăila

În ciuda vântului care a bătut cu putere, încă de la primele oare ale dimineţii, zeci de gălăţeni au venit la Festivalul Scrumbiei, desfăşurat pe Faleza Inferioară a Dunării. Oamenii au asistat - unii chiar au participat - la diverse concursuri de cunoştinţe pescăreşti, au vizitat cele câteva standuri cu produse tradiţionale - ouă încondeiate, miere şi produse din miere, colac secuiesc, etc. - şi bineînţeles, au gustat o scrumbie friptă la grătar şi asezonată cu mămăliguţă fierbinte şi lămâie sau mujdei de usturoi - 15 lei porţia.
Din cauza prohibiţiei, tradiţionalul concurs de pescuit din cadrul Festivalului s-a anulat, aşa că pescarii cu experienţă au trecut la bucătărie, întrecându-se în a prepara cea mai bună ciorbă de peşte. Alături de pescarii gălăţeni s-au aflat şi cei brăileni, rivalitatea dintre cele două oraşe vecine manifestându-se şi în jurul fiecărui ceaun cu ciorbă de peşte, unde fiecare galerie susţinea că reţeta sa este mai bună decât cea a vecinului. "Ciorba de peşte de la Brăila nu are nici o legătură cu cea de la Galaţi, este o diferenţă mare ... de gust, în primul rând", a dezvăluit brăileanul Lucian Ţilea, spre hazul gălăţenilor care au susţinut că "totuşi, ciorbă de peşte ca la Galaţi nu se prepară nicăieri mai bună".  
Buna dispoziţie a domnit şi în rândul elevilor de liceu veniţi să participe la un inedit concurs de identificat diverse soiuri de peşti. O misiune destul de grea pentru adolescenţii gălăţeni obişnuiţi să consume şi să recunoască mai degrabă macroul cumpărat din supermaket decât scrumbia de Dunăre. "Mâncăm macrou, îl cumpără mama de la supermaket, e foarte bun cum îl pregăteşte ea. Mai cumpărăm fructe de mare, caracatiţă, dar peşti de Dunăre, nu", a spus o elevă de clasa a XII-a de la Liceul Economic.  Până la urmă însă, elevii au învăţat să recunoască crapul, carasul, novacul sau scrumbia după care, odată lecţiile gata făcute, cei prezenţi au putut trece la degustarea unei scrumbii fripte la grătar şi asezonate cu mămăliguţă fierbinte şi lămâie sau mujdei de usturoi. Cei care au dorit au putut cumpăra şi degusta chiar pe faleză o scrumbie friptă la grătar, fondurile încasate din vânzări fiind donate Asociaţiei pentru sprijinul Părinţilor de Copii cu Autism, un proiect umanitar al Clubului Rotary Donaris Galaţi.  "Am pregătit 250 de kg de scrumbie, dar cred că ne-am păcălit, ar fi trebuit să comandăm mai mult, pentru că văd că se cumpără, este multă cerere. Oricum, toate fondurile strânse le vom dona la APCA", au declarat membrii Clubului Rotary Donaris Galaţi, voluntari la preparatul şi vândutul scrumbiei la grătar. 


Articole înrudite