Luni, 5 octombrie, începe cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie, eveniment cultural cu dublă semnificaţie pentru viaţa culturală a Galaţiului: marcarea celui de-al 27-lea an de când Dramaticul gălăţean organizează Festivalul de Comedie, dar şi împlinirea a 60 de ani de existenţă a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" (înfiinţat pe 1 septembrie 1955).
"Am fi vrut să marcăm cumva această sărbătoare, de împlinire a 60 de ani de teatru, însă am încercat să ne încadrăm în bugetul alocat de CL Galaţi şi Primărie pentru festival şi sper să nu existe niciun fel de probleme în acest sens. Festivalul în sine reprezintă o sărbătoare a teatrului şi a celor 60 de ani de existenţă", a declarat directorul Teatrului Dramatic, Cristian Gheorghe, precizând că bugetul estimativ alocat festivalului din acest an este de circa 250.000 de lei. Din motive financiare, această ediţie a Festivalului de Comedie nu va avea două din acţiunile "tradiţionale" ale festivalurilor anterioare - discuţiile, mesele rotunde pe teme de teatru desfăşurate cu actori sau critici de teatru şi concursul de dramaturgie (introdus de fostul director al teatrului, Vlad Vasiliu, concurs care s-a desfăşurat, până anul trecut, pe principiul că piesa câştigătoare urma să fie pusă în scenă şi să intre în festivalul naţional de comedie de anul viitor).
"Concursul de dramaturgie s-a dovedit a fi un lux pe care nu ni-l mai permitem. Este şi un concurs care nu prea a avut efect - autorii premiaţi stau cu dipoma în perete, căci nu se apleacă regizorii prea uşor asupra pieselor, iar ei ne întreabă pe noi", a spus Mona Sandu, secretar literar al teatrului.
"Fiecare membru al juriului acestui concurs trebuia plătit şi se plătea la numărul de piese de teatru trimise. Aşa că pentru evaluarea a 40 de piese era o sumă, iar pentru evaluarea a 80 de piese, altă sumă, ori banii ăştia prefer să-i bag în festival, pentru că şi aşa sunt puţini. Am face-o (competiţia) cu mare drag dacă ar exista fonduri mai mari pentru Festival, am face chiar şi o secţiune străină, aşa cum îmi doresc de 3 ani...", a mai explicat Cristi Gheorghe. Acesta a explicat şi motivul pentru care s-a renunţat la mesele rotunde sau seminariile pe teme de teatru: "Am decis să nu le mai organizăm, pentru că am observat că am avut o prezenţă destul de scăzută la aceste seminarii şi ne-am gândit că e mult mai bine să facem o economie la bani decât să facem seminarii. Din păcate pentru Galaţi şi pentru acest eveniment, se pare că nu contează că în Galaţi există o facultate de teatru şi un liceu de artă unde funcţionează o secţiune de actorie, căci nu i-am văzut la aceste seminarii pe aceşti studenţi, deşi în proporţie de 90% astfel de evenimente erau organizate pentru ei. Deci, atât timp cât nu este interes pentru un produs, nu are sens să cheltuim banii aiurea".
Festivalul se va desfăşura timp de 12 zile, de pe 5 până pe 16 octombrie, perioadă în care pe scena Teatrului Dramatic vor avea loc 15 spectacole ale tot atâtor teatre din România şi din Letonia (singura participare internaţională, cu piesa "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian - Teatrul Studija Jorik, din Rezekne, Letonia, care va juca miercuri, 14 octombrie, de la ora 19.00).
"Am pregătit publicului o surpriză interesantă - piesa de teatru «Îmblânzirea scorpiei», de W. Shakespeare, pusă în scenă de trei teatre diferite: Teatrul Mihai Eminescu - Botoşani (în regia directorului teatrului gălăţean Cristian Gheorghe) - piesă programată pentru luni, 12 octombrie, ora 19.00; Teatrul George Bacovia - Bacău (în regia actriţei Anca Sigartău), piesă programată pentru miercuri, 7 octombrie, ora 19.00; Teatrul Dramatic Fani Tardini din Galaţi (regia Ion Sapdaru), piesă programată pentru 11 octombrie, ora 19.00. Eu cred că publicul va fi cel mai câştigat văzând această piesă de teatru în trei interpretări diferite şi eu spun că nu ar fi fost mult nici dacă 22 de teatre ar interpreta această piesă într-un festival, deoarece cred că orice om ar trebui să citească în viaţa sa Eminescu, Shakespeare şi Biblia", a spus Cristian Gheorghe.
Festivalul se va deschide luni, la ora 19.00, cu Teatrul Mic din Bucureşti, care pune în scenă "Trei gemeni veneţieni", de Antonio Mattiuzzi Collalto. Programul integral al festivalului Naţional de Comedie îl puteţi găsi pe site-ul Teatrului Dramatic.
Preţul biletelor variază între 14,7 lei şi 52,5 lei, în timp ce un abonament pentru toate spectacolele costă 340 de lei (cu 25% mai puţin decât suma totală plătită pentru toate spectacolele din festival).
La finalul festivalului, se vor acorda premii pentru cel mai bun/cea mai bună actor/actriţă în rol principal şi secundar, cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie premiul "Mihai Mihail" şi premiul publicului, ce se va acorda funcţie de "voturile" spectatorilor, care, la finalul fiecărui spectacol, sunt rugaţi să scrie pe hârtie ce actor le-a plăcut, "voturile" fiind apoi introduse într-o urnă şi numărate la finalul festivalului. Juriul festivalului este format din: actorii Olga Delia Mateescu şi Marius Bodoghiş, criticul de artă Ion Parhon, scenograful Clara Lobonţ şi regizorul Attila Vizauer.