Un executor judecătoresc, însoţit de câţiva foşti şi actuali angajaţi ai unei firme de construcţii aflată acum în insolvenţă, au descins vineri la prânz la Primăria Galaţi. Oamenii veneau înarmaţi cu un ordin judecătoresc cu titlu executoriu, pe baza căruia voiau să recupereze 600.000 de euro de la Primăria Galaţi. „Noi de la Vîlceana suntem, de fapt am fost. Am venit aici cu executorul să ne luăm drepturile. Am muncit opt luni pentru Primărie în 2009, la staţia de reciclare, numai că niciodată Primăria nu a plătit. Firma a ajuns în insolvenţă, iar unii dintre noi pe drumuri”, spunea Constantin Pisică, unul dintre foştii angajaţi ai firmei de construcţii. Şi aşa, încet-încet, oamenii au început să scoată diverse lucruri din Primărie.
Muncitorii au început să scoată un calorifer, un aparat de făcut cafea şi o imprimantă plus un monitor. La un moment dat, când acţiunea părea încă la început, oamenii s-au oprit brusc. „Ne-au spus să nu mai scoatem nimic deocamdată. Nu are cum să fie aici tot ce putem lua. Ce e aici nu valorează mai mult de 100 euro, iar datoria lor către firma noastră, care acum e în insolvenţă, e de un milion de euro, cu tot cu penalităţi”, spunea Aurel Petrache, angajat al firmei executoare.
Primăria Galaţi recunoşte datoria, dar urmează să găsească bani la o viitoare nouă rectificare de buget. „Este vorba de datorii în valoare de 600.000 de euro. Există o sentinţă executorie, dar nu definitivă. Se vor prevedea aceşti bani la o rectificare bugetară”, a spus Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Viceprimarul Galaţiului, Radu Cosca, ne-a declarat că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii firmei care se ocupă cu derularea procedurilor de executare silită a Primăriei, s-a convenit ca acţiunea să se suspende până marţi. Marţi, primarul Marius Stan se va întâlni cu reprezentanţii firmei care se ocupă cu executarea silită pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Ema Turcu, a precizat că este vorba de un litigiu vechi din anul 2009, care s-a aflat pe rolul instanţelor gălăţene, Primăria trebuind să achite suma de circa 600.000 de euro, conform unei sentinţe judecătoreşti definitive. Purtătorul de cuvânt al Primăriei a declarat că s-a decis suspendarea executării silite, urmând ca la următoarea rectificare bugetară, pentru care se vor urgenta procedurile, să se aloce această sumă pentru plata firmei respective.
„Spun că s-au înţeles şi gata, o să ne dea banii. Nu azi-mâine, cred, dar măcar cică s-au înţeles să ne dea banii”, a mai spus Constantin Pisică.
Oamenii sunt dispuţi să aştepte până marţi şi să vadă dacă într-adevăr Primăria începe să le plătească banii datoraţi.