Producătorul de gaze Romgaz va cere în următoarele două săptămâni intrarea în faliment a societăţii Electrocentrale Galaţi, din cauza datoriilor istorice în contul gazelor livrate dar neplătite şi a penalităţilor care cresc în continuu, potrivit unor surse din sectorul energetic, se precizează într-o ştire apărută pe site-ul ECONOMICA.NET. „Insolvenţa este singura soluţie. Nu reuşesc să plătească datoriile vechi, iar penalităţile se tot adună”, au declarat sursele citate de site-ul de ştiri. De altfel, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a recunoscut că situaţia de la Galaţi este complicată, dar a evitat să spună clar dacă va solicita insolvenţa companiei care asigură agentul termic pentru populaţia oraşului Galaţi. „Avem de recuperat cam 140 de milioane de lei. Facturile curente le plătesc. Pentru datoriile vechi avem un calendar de reeşalonare, pe care însă nu îl respectă şi nu prea plătesc din urmă. Noi nu am ajuns să discutăm încă despre insolvenţă”, a declarat Metea.
Electrocentrale Galaţi operează una dintre cele mai mari centrale electrice de termoficare (CET) din România. CET Galaţi funcţionează cu gaze şi păcură şi are o putere instalată de 360 MW. CET Galaţi are datorii către Romgaz pentru că, la rândul său, termocentrala nu îşi poate recupera banii de la regia locală de distribuţie a energiei termice, Apaterm, iar aceasta nu îi poate strânge de la restanţierii la plata căldurii şi apei calde.
Situaţie dificilă pentru Electrocentrale
Surse de la nivelul Electrocentrale Galaţi ne-au declarat că acum două săptămâni Consiliul de Administraţie al furnizorului local de agent termic primar ar fi decis ca în termen de o lună de zile să depună în instanţă documentaţia prin care să ceară demararea procedurilor de intrare în insolvenţă a Electrocentrale, ceea ce presupune un plan de reorganizare al activităţii societăţii, care trebuie aprobat de instanţă, dar că un rol hotărâtor în aprobarea unei asemenea decizii ar avea-o creditorul principal, şi anume Romgaz, care ar putea decide declanşarea procedurii de intrare în faliment, lucru greu de crezut. Contactat telefonic, directorul general al Electrocentrale Galaţi, Ovidiu Graure, ne-a spus că nu a citit ştirea şi nu are amănunte în acest sens. Liderul sindicatului de la Electrocentrale Galaţi, Mihai Popa, ne-a precizat că situaţia legată de efectuarea plăţilor către Romgaz este dificilă. „Cei de la Apaterm nu îşi achită factura curentă şi au datorii către Electrocentrale de câteva zeci de milioane de euro, fiind vorba de datorii vechi. Cei de la Apaterm încasează banii direct de la asociaţii, nu mai folosesc obligatoriu contul escrow, modalitate prin care erau obligaţi ca o anumită sumă din încasări să fie virată în contul Electrocentrale. Situaţia este dificilă şi va fi grav dacă Romgaz va cere falimentul Electrocentrale”, ne-a declarat liderul de sindicat Mihai Popa.
Reamintim că în ultimele luni conducerea Apaterm a transmis comunicate de presă în care a precizat sumele vărsate în contul Electrocentrale, precum şi demersurile făcute pentru a colecta banii de la populaţie, dând publicităţii şi cazuri de asociaţii unde s-au descoperit nereguli. Dincolo de toate aceste lucruri şi de poziţia fiecăreia dintre cele două părţi, se naşte aceeaşi întrebare care apare anual, şi anume când se vor găsi soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, şi anume ca oraşul să nu rămână fără apă caldă şi căldură.