19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În urma centralizării voturilor de către Biroul Electoral Municipal Galaţi, rezultatele finale la alegerile pentru funcţia de primar al Galaţiului şi Consiliul Local au evidenţiat o situaţie oarecum surprinzătoare. Deşi toată lumea se aştepta ca scorul între Marius Stan şi Nicuşor Ciumacenco să fie destul de strâns, în realitate diferenţa de voturi dintre cei doi este foarte mare. Astfel, Marius Stan, candidatul USL, a obţinut un procent de 48,7% (59.614 voturi) dintr-un total de 266.554 de votanţi, în timp ce independentul Nicuşor Ciumacenco a fost creditat de electorat doar cu 22,3% (34.604 voturi). Absolut surprinzător, candidatul PP-DD, Constantin Ene, a strâns 9,4% din voturi, în timp ce Marius Necula, candidatul Alianţei pentru Progres, a strâns doar 6,9% (8.446 de voturi).
Partidul lui Dan Diaconescu va avea cinci consilieri locali
Extrem de interesantă este şi configuraţia noului Consiliu Local. Uniunea Social Liberală şi-a adjudecat majoritatea mandatelor de consilieri locali (19), însă surpriza a venit din partea Partidului Poporului-Dan Diaconescu, care a reuşit să câştige cinci mandate în forul deliberativ local. Alianţa pentru Progres nu a obţinut decât trei mandate în noul Consiliu Local.
Centralizarea voturilor nu s-a încheiat
Până la închiderea ediţiei se centralizaseră procesele verbale din 119 secţii de votare din judeţ, dintr-un total de 433, iar rezultatele îi dădeau câştigători detaşaţi pe reprezentanţii Uniunii Social Liberale. Astfel, USL avea 62,11% (37.332 de voturi valabil exprimate) pentru Consiliul Judeţului, în timp ce Alianţa pentru Progres contabilizase 21,08% (12.670 de voturi). Partidul Poporului-Dan Diaconescu obţinuse şi aici un scor bun, de 8,04% (4.838 voturi).
Bacalbaşa - învingător detaşat la CJ Galaţi
Nicolae Bacalbaşa a câştigat fără probleme şefia Consiliului Judeţului Galaţi, obţinând 64,54% (39.585 voturi), în vreme ce actualul preşedinte al forului deliberativ judeţean, Eugen Chebac, nu fusese votat decât de 21,66% (13.288 voturi) dintre alegătorii care s-au prezentat la urne în secţiile pe care cei de la BEJ apucaseră să le centralizeze. Oarecum surprinzător este scorul obţinut de Alexandru Teodorescu, consilier judeţean în mandatul care s-a încheiat, care adunase 5.361 voturi (8,74%).
Centralizarea proceselor verbale pentru consiliile locale şi primăriile din judeţ a adus schimbări într-un număr destul de mare de localităţi. Uniunea Social Liberală a reuşit şi aici să se distanţeze substanţial de celelalte formaţiuni politice, după ce a obţinut  46,03% (203 mandate), fiind urmată de Alianţa pentru Progres - 9,04% (84 mandate) şi Partidul Poporului-Dan Diaconescu - 12,69% (56 mandate). Situaţia este similară în ceea ce priveşte numărul de primari aleşi, USL dominând şi la acest capitol cu 60,00% (21 mandate), în timp ce Partidul Social Democrat a câştigat 6 mandate (17,14%), iar Alianţa pentru Progres - 4 mandate (11,42%). Desigur, acestea sunt doar rezultate parţiale, pentru că încă se mai centralizau datele pentru unele localităţi.
Noi primari la Tecuci şi Târgu Bujor
Surpriză la primăria municipiului Tecuci, unde Eduard Finkelstain, primarul în exerciţiu, a pierdut la scor în faţa lui Daniel Þuchel (USL), creditat de electorat cu 60% din voturi. Þuchel a fost până acum primarul comunei Þepu. Oarecum surprinzătoare este şi înfrângerea suferită de Ştefan Arfire la Târgu Bujor după trei mandate consecutive de primar, acesta fiind surclasat în cursa electorală de Laurenţiu Viorel Gîdei, candidatul ApP (PDL+UNPR). Noul primar a câştigat la mustaţă, cu doar 600 de voturi diferenţă, acesta ocupând până în prezent funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDL.
De amintit este că primarii din 17 localităţi gălăţene au reuşit să îşi menţină funcţiile. Este vorba despre oraşul Bereşti şi comunele Rădeşti, Scânteieşti, Slobozia Conachi, Smârdan, Suceveni comunele Băleni, Braniştea, Cuza Vodă, Fârţăneşti, Fundeni, Griviţa, Nămoloasa, Oancea, Suhurlui, Şendreni şi Vlădeşti. În alte trei localităţi electoratul a votat pentru alţi edili, fiind vorba despre comunele Priponeşti, Umbrăreşti şi Þepu. De amintit este situaţia din comuna Þepu, unde a fost declarată câştigătoare Narcisa Þuchel, soţia lui Daniel Þuchel, fostul edil, care a fost ales primar al municipiului Tecuci.


Articole înrudite