Profesorii, educatorii şi elevii care învaţă la Şcoala din Rediu, extinsă acum aproape doi ani pe baza unor fonduri venite de la Banca Mondială, stau cu frica în suflet că oricând le poate pica tencuiala în cap. Nu de alta, dar din 2014 şi până acum tencuia a căzut de cel puţin trei ori chiar în timpul orelor de curs. Cel mai grav a fost acum două săptămâni, când tencuiala de pe o mare bucată a tavanului a căzut chiar în sala de sport unde profesoara se afla cu elevii. Copiii nu au păţit nimic, doar s-au speriat, în schimb tencuiala a picat peste profesoară.
„Îi adusesem în clasă ca să fac o evaluare. Ce să zic, nu mă aşteptam la asta... A fost atunci un coşmar. Au căzut deodată bucăţi mari de tencuială, dar peste mine, nu peste elevi. M-au lovit la cap, pe umăr şi una mai mare peste picior. Nu este normal să se întâmple aşa într-un corp nou de şcoală. Evident că este teamă şi printre elevi, dar şi nouă ne e teamă“, a spus Dorina Buruiană, profesoara de sport care a păţit accidentul.
Acum două zile zencuiala a căzut din nou. De data asta, în altă clasă, unde făceau cursuri elevii de la grădiniţă.
„Tocmai ce ieşiseră copiii din clasă şi doamna de serviciu curăţa când iar a căzut o bucată mare de tencuială. Nu mai spun că aici, în clasă, mai căzuse odată, înainte de terminarea lucrărilor, dar i-am pus pe cei de la firma din Constanţa, cei care au câştigat la licitaţie şi au făcut lucrarea, să repare. Acum şi firma este în insolvenţă. I-am anunţat pe cei de la firmă, am anunţat şi la inspectorat, peste tot. Am închis clasele unde a căzut tencuiala. Aşa ceva nu se poate. Trebuie să îi pun să repare tot. Ne aşteptăm oricând să cadă tencuială şi în alte părţi. Am ajuns de am lovit toate tavanele cu un băţ, să vedem unde este risc să cadă şi unde nu”, a spus Florentina Armencea, directoarea şcolii din Rediu.
Corpul de şcoală unde se întâmplă aceste accidente a fost construit cu fonduri accesate de Ministerul Educaţiei prin Banca Europeană, pentru extinderea şcolii. Se presupune că lucrarea are hibe deoarece anumite operaţiuni nu au fost făcute la temperaturi optime.
„Nouă ne e teamă pentru copii mai ales, dar şi pentru noi. Ne facem cruce când terminăm cursurile, că am scăpat şi astăzi”, a spus Mărioara Miron, educatoare.
Părinţii copiilor sunt revoltaţi. Unii dintre ei nici nu îşi mai lasă copiii la şcoală sau grădiniţă până când problema nu se va rezolva.
„Eu am băiat şi fetiţă, de 4 şi 5 ani. Nu îi mai las la grădiniţă până când nu rezolvă cu reparaţiile. Păi să stau mereu cu frica că o să cadă peste ei totul... Toţi părinţii sunt speriaţi”, a spus Ana Maria Blîndu.
Conducerea unităţii de învăţământ speră ca firma din Constanţa să vină şi să facă reparaţiile cât mai repede.