17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elev de 13 ani din Galaţi, jignit şi bătut de colegi pentru că are o deficienţă de vorbire
Elev de 13 ani din Galaţi, jignit şi bătut de colegi pentru că are o deficienţă de vorbire

Fundaţia Inimă de Copil spune un NU hotărât bullying-ului.
"La Fundaţia Inimă de Copil suntem familiarizaţi cu tot felul de abuzuri care se fac asupra copiilor. Astăzi, de ziua internaţională împotriva violenţei şi bullying-ului, vă prezentăm două poveşti pentru a vedea unde poate duce acest fenomen. Evident, am folosit două nume fictive pentru a proteja identitatea copiilor, însă poveştile sunt cât se poate de reale. Şi de actuale.

Victimă din cauza unui defect de vorbire

Gabriel este un băiat plăpând de 13 ani. Este în clasa a VII-a şi, în ultimii ani a fost mereu victima violenţei colegilor de la şcoală, în special verbală, dar şi fizică uneori. Motivul este pe cât de simplu, pe atât de revoltător: faptul că are o deficienţă de vorbire, derivată din tratamentul neadecvat pe care l-a primit acasă. Tachinările de la şcoală, ca să folosim cuvinte elegante, l-au obligat pe Gabriel să se autoizoleze şi apoi să accepte fericit momentele de linişte de care se putea bucura în zona special „amenajată” de agresori, departe de ceilalţi copii.
„Când a venit la noi, de teamă să nu păţească şi aici ce i se întâmpla la şcoală, nici măcar la masă nu voia să stea cu ceilalţi copii. Era speriat că va primi acelaşi tratament şi a căutat să se izoleze şi la noi la Centru”, explică Jeni Chirilă, coordonator al centrelor de zi. În timp, însă, graţie eforturilor celor de la Centrul de Zi, dar şi ale celorlalţi copii, alături de o voinţă proprie extraordinară de a progresa în orice domeniu, Gabriel a reuşit să îşi învingă teama şi a renunţat la izolare. La Centrul de Zi încrederea care i se acordă face ca el să iasă din izolare inclusiv la şcoală. „Acum este în plin proces de remediere, mai avem mult de lucrat. Însă e nevoie de un parteneriat aici, singuri nu putem să îl ajutăm pe Gabriel să se integreze pe deplin în comunitate”, adaugă Jeni Chirilă.

Un alt copil, o poveste opusă

Cristian are 9 ani şi, spre deosebire de Gabriel, face parte din categoria autorilor de acte de bullying. Motivaţia acestui tip de comportament stă în educaţia precară pe care a primit-o acasă şi în „modelele” din familie. Deşi este un copil foarte bun la suflet, extrem de inteligent, activ şi dornic să interacţioneze cu alţii, Cristian are momente în care îşi revarsă furia asupra celor din jurul său. Iar motivele pot fi de-a dreptul banale. „Zilele trecute, s-a luat de nişte copii care se jucau în parc pentru simplul motiv că unul dintre aceştia purta ochelari. Conflictul a luat foarte uşor amploare şi, din fericire, am putut interveni chiar înainte să devină un conflict fizic”, povesteşte Jeni Chirilă.
Fundaţia Inimă de Copil lucrează constant cu Cristian pe această temă, însă modelele de acasă sunt actuale şi vii, astfel încât lucrurile nu au cum să fie simple. „Lucrăm şi cu Cristian, dar e foarte dificil pentru că tot ceea ce face aici aproape că se şterge cu buretele acasă. Din punctul nostru de vedere, lupta împotriva bullying-ului este un proces la care trebuie să participe toţi actorii: părinţi, şcoală, profesori, părinţi ai colegilor, instituţii specializate sau organizaţii nonguvernamentale. Doar împreună putem elimina sau măcar reduce acest fenomen”, mai spune Jeni Chirilă.

Bullying-ul trebuie să dispară

Bullying-ul este, din păcate, un fenomen actual în România. Potrivit unui sondaj realizat de Salvaţi Copiii, jumătate dintre participanţi au declarat că au fost victime ale bullying-ului, iar un sfert dintre aceştia au admis că s-au aflat în poziţia de autor al actelor de bullying. Sunt cifre îngrijorătoare, care necesită acţiune imediată.
Fundaţia Inimă de Copil se declară împotriva oricărui act de violenţă săvârşit împotriva copiilor, chiar dacă este vorba despre o simplă „tachinare nevinovată”, aşa cum mai este minimalizat bulllying-ul în anumite cercuri. Violenţele împotriva copiilor, fie verbale sau fizice, sunt inacceptabile.
Avem nevoie de un parteneriat real între şcoală, părinţi, instituţii specializate ale statului şi organizaţii nonguvernamentale, care să ducă la scăderea şi chiar la eradicarea fenomenului de bullying.
Aşa cum am făcut-o şi până acum, vom depune eforturi pentru ca publicul larg să conştientizeze fenomenul şi consecinţele acestuia. Este nevoie să promovăm modelele de bune practici ale celor care au luat măsuri anti-bullying, la fel cum este necesar să contribuim la responsabilizarea adulţilor cu privire la modelele pe care le oferă copiilor", transmite Fundaţia Inimă de Copil.


Articole înrudite