Aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat AICI «-CLICK!, astăzi, luni, 04 ianuarie 2021, vaccinarea anti-COVID a început şi în judeţul Galaţi. Primele doze au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, unitate care a primit primii infectaţi din zonă la începutul lunii martie anul trecut.
„Primele vaccinuri împotriva COVID-19 din judeţul Galaţi au fost administrate în această dimineaţă. Campania de vaccinare din judeţul nostru a început la Spitalul de Boli Infecţioase «Cuv. Parascheva» din Galaţi, prin imunizarea a cinci medici de la această unitate spitalicească. Prima persoană vaccinată a fost doamna doctor Manuela Arbune, medic care a fost de gardă în noaptea în care a fost confirmat primul caz de COVID-19 în judeţul Galaţi. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a primit 195 de flacoane (975 de doze) de vaccin împotriva COVID-19, acestea fiind distribuite la toate cele 10 spitale din judeţ. Trebuie menţionat că vaccinarea este gratuită, voluntară şi necondiţionată. Informaţii oficiale despre vaccinare se găsesc pe platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 - Rovaccinare: www.vaccinare-covid.gov.ro“, informează Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi.
Prof. dr. Manuela Arbune: „Vaccinul pe care îl avem acum la dispoziţie este benefic şi necesar şi este singura soluţie, în acest moment, de a ne ajuta să stăpânim această dramă pe care am trăit-o în ultimul an“
Aflată de atunci în prima linie, şeful Secţiei Infecţioase, prof. dr. Manuela Arbune (foto), a fost prima care a fost vaccinată. Doctoriţa şi-a arătat încrederea faţă de vaccinul pe care l-a primit acum.
„A fost un an în care am stat deseori departe de cei dragi, de soţ, de copii, de părinţi, am ratat evenimente importante din viaţa noastră, nu am putut fi alături de cei care se năşteau sau cei care plecau dintre noi. Dar, iată că a venit un nou an şi în această zi avem o nouă speranţă că toată drama pe care am trăit-o în anul anterior ar putea fi sfârşită. Vaccinul pe care îl avem acum la dispoziţie este benefic şi necesar şi este singura soluţie, în acest moment, de a ne ajuta să stăpânim această dramă pe care am trăit-o în ultimul an. Nu am niciun fel de emoţii, eu am încredere în vaccin şi îi îndemn şi pe alţii să aibă curaj”, a precizat dr. Manuela Arbune, primul cadru medical din Galaţi vaccinat împotriva noului coronavirus.
Dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi: „Din 250 de angajaţi, avem înregistraţi cam 95 care au solicitat vaccinarea“
Dupa ea vor urma alte 94 de cadre medicale înscrise pe lista de vaccinare din cei 250 de salariaţi ai spitalului. „Vreau să-i felicit pe cei care s-au ocupat de transportul vaccinului, pentru că a fost un lucru foarte bine organizat, inclusiv partea informatizată. Acum, ne rugăm la Dumnezeu să fie bine toţi cei care se vaccinează. Deocamdată, din 250 de angajaţi, avem înregistraţi cam 95 care au solicitat vaccinarea. Pe măsură ce se derulează fenomenul, probabil că vor căpăta încredere, aşa cum şi în restul ţării s-au vaccinat foarte mulţi şi reacţiile au fost aproape inexistente, bănuiesc că şi la noi această campanie va fi un succes. Colegii care s-au vaccinat de dimineaţă sunt nişte curajoşi, nişte profesionişti, care ştiu ce înseamnă acest vaccin: înseamnă, poate, începutul sfârşitului chinului de nouă-zece luni de zile, de când a apărut această boală cruntă, nemiloasă, care a provocat atâtea decese provocate de formele grave, dar şi dificultăţi şi sechele rămase pentru alţi pacienţi. Această vaccinare înseamnă un mare progres. Ca epidemiolog, care am prins, de-a lungul timpului, introducerea a numeroase vaccinuri în viaţa publică. Haideţi să ne vaccinăm cu toţii, ca să ne protejăm!”, ne îndeamnă dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, coordonatorul programului de vaccinare din spital.
Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi: „Dintr-o doză se vor vaccina cinci persoane, astfel încât, pentru o primă fază, vom vaccina 975 de persoane, care deja au fost programate“
În toate spitalele judeţului va demara campania de vaccinare a personalului medical, prima fază, urmată apoi de vaccinarea populaţiei. „Am început cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, care este şi primul spital care a intrat în focul luptelor împotriva virusului. Aici am avut şi primul pacient internat, pe data de 7 martie 2020. Odată cu prima persoană vaccinată, iată că avem şi speranţa revenirii la normalitate. Am recepţionat de la Spitalul Militar Regional de la Constanţa 195 de doze de vaccin. Dintr-o doză se vor vaccina cinci persoane, astfel încât, pentru o primă fază, vom vaccina 975 de persoane, care deja au fost programate. Există posibilitatea suprapunerii cu etapa a doua din campania de vaccinare, de operaţionalizare şi a centrelor pe care le avem la nivelul primăriilor. Sunt 28 de astfel de centre, aproape pregătite pentru începerea activităţii de vaccinare”, a declarat Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi. Peste 16.000 de gălăţeni au fost confirmaţi cu noul coronavirus de la începutul pandemiei, iar peste 400 au şi murit din acest motiv (Citeşte şi 66 de noi infectări cu COVID-19 la Galaţi, în 24 de ore).
Articole similare: Vaccinarea împotriva COVID-19 a început şi în judeţul Brăila