23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dezbatere privind termoficarea gălăţeană
Dezbatere privind termoficarea gălăţeană

Vineri, pe 6 martie, liberalii din aripa fostului PDL au organizat la sediul lor o dezbatere publică pe tema termoficării Galaţiului. La eveniment au fost invitaţi parlamentarii şi consilierii din tot spectrul politic, prefectul, primarul, reprezentanţii Apaterm, Electrica, personalităţi din mediul academic, precum şi oficialităţi din oraşe care au aplicat diferite soluţii pentru termoficarea colectivă. Atât prefectul Dorin Otrocol, cât şi primarul, Marius Stan, au absentat, motivând ambii prin locul desfăşurării dezbaterii - sediul unui partid. Evident, dacă sediul ar fi fost unul neutru, probabil mai multe părţi implicate în termoficarea oraşului ar fi trebuit să onoreze invitaţia, chiar dacă nu şi-ar fi dorit neapărat să fie prezenţi. Mai mult chiar, Dorin Otrocol a punctat faptul că poziţia de prefect îi impune să nu facă politică, deşi subiectul a fost interesant. Practic, printre participanţi s-au aflat mai mult foşti democrat-liberali decât foşti liberali. Din partea vechilor liberali au fost prezenţi pe parcursul întregii dezbateri doar consilierii locali Mihai Bucatanschi, Sorin Ungurianu şi Săvel Rotaru, precum şi liberalul Mircea Ispas, director de producţie la Apaterm, fostul viceprimar al municipiului Galaţi, timp de două mandate, liberalul Mircea Răzvan Cristea (fost şi membru CA al Apaterm). La un moment dat şi-a făcut apariţia şi liderul vechilor liberali gălăţeni, deputatul Victor Paul Dobre, dar nu a rămas până la finele dezbaterii. Din fostul PDL au fost prezenţi deputatul Mircea Toader, copreşedinţii PNL Nicuşor Ciumacenco şi Doru Resmeriţă, consilieri locali, inclusiv Viorel Trif (fost şef ANRE Galaţi). Din mediul academic au participat prof. Nicolae Badea (Universitatea “Dunărea de Jos”), specialişti în termoficare, precum Vasile Munteniţă – preşedinte Cogen România (asociaţie profesională a producătorilor de energie termică şi electrică în cogenerare), dar şi Cristi Ispas – administrator special Apaterm, Popa Mihai – sindicalist din partea CET, Romică Gârneaţă, preşedintele Cartel Alfa Galaţi.
Dezbaterea a fost îndelungată, iar unii dintre participanţi au luat cuvântul doar pentru a se auzi vorbind, plictisind auditoriul. Alţii, cum a fost cazul reprezentantul societăţii de termoficare din Focşani, Valter Popescu, a prezentat concret cum a reuşit Focşaniul să implementeze un sistem profitabil, bazat pe finanţare europeană. Investiţia de 33 de milioane de euro a constat în construirea unei centrale termice în cogenerare (motoare electrice), a reţelei de distribuţie şi modernizarea a zece puncte termice. Iar primăria Focşani a contribuit cu numai 1,5 milioane de euro (5%), restul reprezentând granturi. Popescu a recunoscut că cel mai mult a durat birocraţia, investiţia realizându-se în circa doi ani. Proiectul a fost început în 2007 şi finalizat în 2011. Centrala termică asigură căldură în sistem centralizat pentru 15.000 de apartamente, cam jumătate din apartamentele oraşului.
Ideea generală desprinsă este că termoficarea eficientă este dată de un sistem centralizat şi nu de centrale de apartament, care reprezintă şi pericole reale, putând genera chiar declanşarea unor cancere.
A fost atins şi subiectul posibilităţii de plată al gălăţenilor, care este limitat, în multe cazuri. Branşarea individuală ar putea fi soluţia pentru ca fiecare să se încălzească în funcţie de cât îşi permite să plătească. Desigur, ar fi nevoie şi de modificarea legislaţiei în acest sens, iar Mircea Toader a precizat că le va face cunoscute în Parlament.


Articole înrudite