23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A făcut afaceri cu material combustibil în anii '90 şi aşa a ajuns să datoreze 10.000 dolari unei firme a lui Dinu Patriciu iar după ce a fost reclamat a primit 10 ani de închisoare. Cum sentinţa i se pare nedreaptă, după 5 ani de executare a pedepsei şi „n” apeluri la instanţele româneşti şi la CEDO, plus solicitări la comisarii europeni Viviane Reding sau europarlamentari, precum Renate Weber, a decis să se facă avocat. Este povestea gălăţeanului Silviu Luparu, care ispăşeşte în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi cei 10 ani de închisoare primiţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune. Omul, în vârstă de 42 de ani, susţine că nu a făcut-o intenţionat, pur şi simplu nu avea lichidităţi. Dar ultima instanţă a considerat că fapta a fost făcută intenţionat.
„Eu am făcut afaceri cu metale şi combustibil pe lângă Combinatul siderurgic Galaţi. În 1999 am luat o mare ţeapă, financiar vorbind, şi de atunci m-am dezechilibrat financiar. Aveam două firme. Cu una aveam relaţii de afaceri cu o firmă a lui Dinu Patriciu. Administratorul acesteia, nu domnul Patriciu direct, m-a reclamat... şi de aici a pornit totul. Pentru 10.000 de dolari am primit 10 ani de închisoare. De fapt eu aveam, şi am şi acum, de încasat un milion de euro, dar nu aveam lichidităţi. Mi s-a spus că nu am evidenţiat o factură... şi tot aşa. Nu am făcut-o intenţionat. Toate instanţele mi-au dat dreptate, numai ÎCCJ m-a condamnat la 10 ani. M-a condamnat un judecător, Pandrea, care acum şi el este cercetat la rândul lui pentru alte fapte”, povesteşte gălăţeanul cum a ajuns la închisoare.

Învaţă în infirmerie, fără calculator, dar e integralist

Cum în timpul detenţiei s-a îmbolnăvit de diabet şi are şi alte afecţiuni cardiace, Luparu stă acum în infirmeria Penitenciarului. Acolo învaţă şi e mândru că a fost integralist. E student în anul II la Drept la Universitatea Danubius din Galaţi. Începuse studiile înainte de a intra la închisoare, dar cum au trecut 5 ani fără să le mai continue, acum le-a luat de la capăt.
„Mi s-au făcut multe nedreptăţi, m-au dat şi în urmărire generală, iar la Covasna, când m-au citat, m-au ţinut 43 de zile în arest. Mă sprijină colegii de detenţie. Ba îmi mai cer şi sfaturi. Şi le dau cu plăcere. Cum termin facultatea vreau să fac şi un master şi apoi vreau să devin avocat pe cauze la CEDO. O să deschid şi o acţiune pentru cazul meu, o să dau statul în judecată deoarece mi se pare mult prea nedreaptă şi dură sentinţa primită. Am început să vreau iar să studiez ca să îmi înţeleg dosarul meu, să înţeleg cum de s-a putut să îmi dea o astfel de pedeapsă”, a mai spus Luparu. Gălăţeanul este căsătorit, soţia e economist, băiatul în vârstă de 22 de ani e student iar familia îi plăteşte taxa de 2.600 de lei la facultate. Nu va obţine reducere a pedepsei pentru finalizarea studiilor.
„Examenele se dau în incinta unităţii, având ca supraveghetori profesori de la facultate şi colegii de la Serviciul Educaţie”, a precizat Safta Trincu, purtător de cuvânt la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.
Luparu a reuşit să fie integralist chiar dacă nu are acces la calculator, la informaţii online, şi face totul pe hârtie. De aceea nici nu poate lua note mai mari de 8, deoarece ar trebui să trimită temele online şi, cum asta nu se poate, din punctajul notei finale i se scad temele nefăcute. Cea mai mică notă a fost 5 la Informatică Judiciară, iar în rest are multe note de 8.
„E un student bun şi are multă ambiţie. Asta am remarcat despre dumnealui”, a spus prof. Ana Alina Dumitrache de la Universitatea Danubius.

Articole înrudite