Premieră pentru Galaţi. Aici trăieşte, deocamdată, Dumitru Iorga, cel care e, în acest moment, singurul român care are o inimă artificială în piept. Inima lui e acum alcătuită dintr-o pompă controlată de un computer cu baterii pe care tânărul îl ţine într-o borsetă pe care o are mereu pe umăr. Tot angrenajul cântăreşte 1,5 kilograme, dar tânărului nu i se pare deloc greu să le care. Iorga, care e pe jumătate român şi pe jumătate cetăţean moldovean, rezident în Galaţi, suferă de afecţiuni cardiace şi pulmonare extrem de grave, afecţiuni care practic i-au distrus inima. A stat mereu prin spitale, până ce rudele lui au apelat la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi care s-a implicat şi a cerut Ministerului Sănătăţii banii necesari unui transplant de inimă. „Am obţinut de la Ministerul Sănătăţii 113.000 de euro, reprezentând avansul pentru tratament - 100.000 de euro, şi 13.000 de euro plata pentru transport cu ambulanţa aeriană. Procedura s-a făcut la Hanovra, în Germania, deoarece el avea şi plămânii afectaţi de la hipertensiune şi avea nevoie de un transplant dublu cord-plămâni, iar în România nu se face decât transplant de cord. În acest moment este singurul pacient din România care are un cord artificial. Anul trecut am mai făcut intervenţii pentru o tânără de 19 ani aflată într-o situaţie similară, dar aceasta nu a suportat transplantul”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
„Un mare mulţumesc pentru toţi, altceva nici nu ştiu ce aş putea spune”. Asta simte acum tânărul pentru toţi cei care l-au ajutat. „Nu puteam nici măcar să urc pe scări până la etajul 3. Mă ducea verişorul meu în braţe. Nu puteam nici să alerg. Era groaznic. Acum duc o viaţă aproape normală şi nu pot decât să le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat. Aş vrea să îmi încep şi facultatea. M-ar tenta cel mai mult Informatica aici, la Galaţi. Nu mi se pare deloc greu să port mereu borseta după mine. În ea e un calculator care arată debitul de sânge, tensiunea şi reglează toate acestea. Are şi baterii”, spunea Iorga. Tânărul are timp încă doi ani să se obişnuiască cu inima lui artificială, iar apoi speră să obţină o inimă normală.
Apel către preşedinte
Pas cu pas, lui Dumitru i-a fost alături mătuşa lui, Elena Zgârcibaba. Femeia, în vârstă de 43 de ani, nici nu mai poate să îşi închipuie că, cel puţin pentru o vreme, problemele de sănătate ale nepotului ei s-au rezolvat. Ea şi-a dat seama cât de importantă e munca medicilor, dar şi nedreptăţile la care sunt supuşi. „Aş dori ca preşedintele nostru să facă în aşa fel încât să ajute medicii, să le dea salariile care li se cuvin, deoarece în mâna lor este viaţa noastră şi asta nu se poate trece cu vederea”, a mai spus Elena Zgârcibaba. Femeia speră ca în viitorul apropiat nepotul ei să primească vestea cea bună: cum că o inimă adevărată îl aşteaptă. Până atunci, însă, e suficient că îl vede mergând şi zâmbind din nou.