Deşi în anumite zone ale judeţului Galați rata de infectare cu noul coronavirus la nivelul populației pare că a atins un platou de câteva zile, cifrele tot cresc. Între timp, atât paturile pentru bolnavii din ATI COVID, cât şi acelea destinate bolnavilor cu forme ușoare şi medii sunt la limita de avarie, fiind zilnic ocupate.
„Incidenţa de infectare în municipiul Galaţi este de 2 la mia de locuitori, iar per judeţ, incidenţa de infectare este de 1,47 la mia de locuitori (VEZI GRAFIC AICI). Mai avem 5 comune, la Iveşti, avem o rată de incidenţă de 10,17 la mia de locuitori, la Şendreni suntem pe un platou de 4-5 zile la 2,91 la mia de locuitori, sperăm să scădem acolo. Mai avem în urcare ca rată a incidenţei Braniştea, cu 1,60 la mia de locuitori. La Vânători avem o incidenţă de 1,56, iar la Vîrlezi, rata de infectare este 1,51 la mia de locuitori. Vreau să aduc un alt aspect la cunoştinţă, nu numai cetăţenilor, dar şi administratorilor societăţilor economice, este cel cu privire la desfăşurarea şi organizarea evenimentelor private, aici vorbim de nunţi, botezuri, mese festive şi altele. Vreau să înţeleagă toţi administratorii acestor societăţi economice că vom acţiona pentru a stopa aceste activităţi care sunt interzise prin lege în această perioadă. Vom acţiona cu structuri ale MAI, dar şi cu reprezentanţi ai altor instituţii, DSP, ITM sau DSV. Specialiştii ne spun că din punctul lor de vedere, vulnerabilitatea cea mai mare o avem la aceste evenimente private. Deja au fost întocmite două dosare penale la Valea Mărului şi Pechea, pentru organizarea unor astfel de evenimente (Citește și O nuntă şi un botez oprite de poliţişti, la Valea Mărului şi Pechea).
«Paturile de la ATI pentru cei cu noul coronavirus au fost pline toată săptămâna»
Nu trebuie să uităm că paturile de la ATI pentru cei cu noul coronavirus, avem nouă paturi, au fost pline toată săptămâna. La fel suntem la cota de avarie şi în ceea ce priveşte paturile destinate pacienților COVID care au forme ușoare sau medii ale bolii. Nu vreau să ajungem să trimitem pacienţii în alte judeţe în măsura în care numărul cazurilor va creşte, iar sistemul medical la noi poate fi obturat. Purtarea măştii, respectarea distanţei sociale, respectarea măsurilor de igienă, dar şi evitarea aglomeraţiilor sunt măsuri care pot limita transmiterea infectării“, a precizat prefectul județului Galați, Eugen Hristache (foto).
Paturi suplimentare pentru pacienţii COVID, în curs de pregătire
În ceea ce priveşte suplimentarea numărului paturilor destinate bolnavilor de SARS-CoV-2 cu forme medii şi uşoare, se va pune la dispoziţie o clădire aflată în curtea Spitalului de Psihiatrie, cu 35 de paturi. Clădirea va fi administrată din punct de vedere medical de Spitalul de Boli Infecțioase. Mai este însă nevoie de medici, ar fi necesar circa patru medici infecţionişti, potrivit prefectului Eugen Hristache, şi urmează să se stabilesacă cum şi de unde vor fi găsiți.
Totodată, prefectul a precizat că nu se va extinde, deocamdată, carantina la Iveşti, rămâne doar acel cartier carantinat, chiar dacă incidența cazurilor în localitate a crescut de la 4,65 la 10,17 de la implementarea carantinei. Asta deoarece, numărul de noi cazuri care a adus această creştere vine de pe urma pozitivării membrilor aceloraşi familii din zonă. În ceea ce priveşte Cuca, unde este în carantină toată localitatea, cel mai probabil, carantină va fi ridicată joi dimineaţă.
Articole similare: 16 paturi funcţionale ATI Covid, pentru adulţi şi copii, în judeţul Galaţi