Înainte de alegeri, consilierii municipali gălăţeni au reuşit să confirme faptul că nu pot fi un tot unitar nici măcar atunci când pe ordinea de zi a şedinţei figurează proiecte importante pentru comunitate şi care nu au - măcar aparent - miză politică. De altfel, aproape că nu a existat şedinţă în acest mandat de 4 ani în care aleşii noştri să nu ne facă să ne uităm la ei ca la nişte personaje desprinse din piesele lui Caragiale. Puţini sunt cei care vin regulat la şedinţe, par informaţi în legătură cu ce trebuie votat şi iau cuvântul pentru a spune lucruri pertinente şi cu logică. Miercuri seară, la ultima şedinţă ordinară a acestul Legislativ înainte de demararea campaniei electorale, ne-am fi aşteptat ca lucrurile să se prezinte altfel, gândindu-ne că bună parte dintre aleşi aspiră la un nou mandat şi ar fi dat bine să facă o figură frumoasă. N-a fost aşa.
După ce la şedinţa ordinară de Consiliu Local de luna trecută s-a chiulit şi nu s-au putut vota nişte chestiuni importante, viceprimarul Florin Popa a cerut aparatului de specialitate să se facă o analiză privind prezenţa la şedinţe a consilierilor, să se vadă clar cine boicotează activitatea Legislativului. Nu s-a speriat nimeni. Dovadă: nici raport privind chiulul nu a fost, dar nici chiulangiii nu s-au sfiit. Aşa se face că la o bună parte din proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei li s-a spus „pas”. Rămâne pe o dată ulterioară, când, dacă dacă Dumnezeu şi şeful de la partid, se vor strânge măcar 18 consilieri. La şedinţa de miercuri n-au fost destui, pentru că aleşii ALDE şi PNL au lipsit. De fapt şi-au lăsat în sală câte un om, probabil pentru a avea cine să le povestească la partid cum a fost şi ce s-a mai spus pe acolo.
Din cauza chiulului în masă nu s-au votat proiectele pentru a căror aprobare era necesar votul a două treimi dintre consilieri, adică acele proiecte care ţineau de patrimoniu. Printre acestea, şi un proiect în care aveau un interes foarte mare Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, dar şi Parchetul de pe lângă Tribunal şi Judecătorie.
Parchetele trebuie să se mute urgent!
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a trimis Primăriei pe 22 martie o adresă în care arată că i s-au aprobat fondurile pentru investiţii la un nou sediu şi pentru reparaţii capitale la actualul sediu, de pe str. Basarabiei nr. 47, aşa încât va trebui să se mute cât mai urgent, deci ar vrea un nou spaţiu. Primăria i-a răspuns repede că a identificat un spaţiu adecvat, pe str. Traian nr. 203. Prin comasarea în 2011 a Colegiului Tehnic Radu Negru şi a Colegiului Tehnic Traian, întreaga activitate de învăţământ a fost organizată în cadrul Colegiului Tehnic Radu Negru din str. Ştiinţei nr. 119 iar imobilele din str. Traian nr. 203 au rămas în conservare, deci puteau fi ocupate de parchete. Procurorii au acceptat oferta Primăriei şi nu mai rămânea decât ca aleşii să aprobe preluarea imobilelor şi a terenului aferent din strada Traian nr.203 din administrarea Colegiului Tehnic Radu Negru în administrarea Consiliului Local Galaţi şi schimbarea destinaţiei acestora din spaţii de învăţământ în sediu necesar desfăşurării activităţii procurorilor.
Parchetele şi-au trimis acolo reprezentanţi, care la începutul şedinţei şi-au susţinut cauza şi au făcut apel la consilieri să voteze cât mai urgent proiectul în cauză. Toată lumea prezentă i-a ascultat cu atenţie, dar... după ce că erau puţini în sală, s-au mai furişat câţiva, părăsind clădirea Prefecturii. Cei de la Parchet păreau sideraţi. Au mai stat puţin pe holuri, în speranţa că în pauza acordată de preşedintele de şedinţă pentru a se încerca „recuperarea” câtorva consilieri se va produce o minune. Numai că, exact ca prin minune, numărul chiulangiilor a crescut. Procurorilor le-a mai rămas speranţa într-o şedinţă extraordinară sau de îndată, la care să fie mai mulţi aleşi dornici de muncă.