27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Condiţii deosebite de muncă pentru 4.300 de gălăţeni
Condiţii deosebite de muncă pentru 4.300 de gălăţeni
Potrivit declaraţiilor directorului ITM Galaţi, Ionel Petrea, la cele 163 de locuri de muncă care au aviz de încadrare până la sfârşitul acestui an în condiţii desosebite îşi desfăţoară activitatea 4.300 de salariaţi. Acesta a precizat că locurile de muncă respective ar putea fi încadrate şi anul viitor în condiţii deosebite dacă proiectul de act normativ care prevede prelungirea cu un an a valabilităţii încadrarii respective va fi adoptat de Guvern.

O treime dintre siderurgişti muncesc în condiţii deosebite

Conform şefului ITM, ArcelorMittal Galaţi este agentul economic gălăţean care are cele mai multe locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, şi anume 103 locuri de muncă, unde lucrează 3.200 de salariaţi, ceea ce înseamnă o treime din angajaţii Combinatului. Potrivit aceleiaşi surse, pe lista unităţilor unde mai există locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite se află societatea care deţine fabricile de var care îşi desfăşoară activitatea pe platforma siderurgică, ArcelorMittal Tubular Products, spitalele judeţene, Direcţia de Sănătate Publică şi Teatrul Muzical. „La Teatrul Muzical sunt 3 locuri de muncă încadrate în condiţii desosebite, unde lucrează 38 de persoane. Este vorba de locurile de muncă unde nivelul zgomotului este mai mare decât limita admisibilă”, ne-a declarat Ionel Petrea.

Cu cât se poate ieşi mai repede la pensie

Reprezentanţii sindicatului Siderurgistul anunţă, prin vocea lui Vasile Crişan, că peste 4.000 de siderurgişti ar lucra în condiţii deosebite şi că pentru fiecare an de muncă în condiţii deosebite vârsta standard de pensionare s-ar reduce cu 3 luni, dar lucrurile nu stau aşa. În afara faptului că doar 3.200 de siderurgişti lucrează în condiţii deosebite, şi nu peste 4.000, conform sindicaliştilor respectiv, legea prevede facilităţi la pensionare doar dacă numărul anilor lucraţi în condiţii deosebite este de minim 6. „Conform Legii 263 din 2010, care a intrat în vigoare la începutul anului 2011, persoanele care au lucrat 6 ani în condiţii deosebite beneficiază de reducerea cu un an a vârstei standard de pensionare, în timp ce pentru 8 ani lucraţi în condiţii deosebite vârsta standard de pensionare se reduce cu 1 an şi 6 luni. Pentru 10 ani lucraţi în condiţii deosebite, vârsta standard de pensionare se reduce cu 2 ani, ajungându-se ca pentru 30 de ani lucraţi în condiţii deosebite vârsta standard de pensionare să se reducă cu 7 ani”, ne-a declarat Ionel Petrea. Acesta ne-a mai precizat că legea nu prevede nimic legat de reducerea vârstei standard de pensionare în cazul în care numărul anilor lucraţi în condiţii deosebite este mai mic de 6.


Articole înrudite