30 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centrul de Diagnosticare a Cancerului cu ajutorul PET-CT-ului inaugurat la Spitalul Judeţean Galaţi (FOTO)
Centrul de Diagnosticare a Cancerului cu ajutorul PET-CT-ului inaugurat la Spitalul Judeţean Galaţi (FOTO)

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” a fost inaugurat astăzi, joi, 14 aprilie 2022, Centrul de Diagnosticare a Cancerului cu ajutorul PET-CT-ului. Este un echipament medical ultraperformant, care foloseşte cea mai avansată tehnică de investigaţie a cancerului din cadrul Medicinei Nucleare. Investiţia, care a presupus achiziţionarea echipamentului şi amenajarea spaţiului, a fost realizată de către Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi din bugetul propriu. Valoarea investiţiei este de 8.449.000 de lei.

„Este un moment unic pentru medicina gălăţeană, care vine după câţiva ani de muncă şi pregătire. Este o nouă investiţie importantă pe care o facem pentru oameni, pentru sănătatea lor. În urmă cu 5-6 ani am început să implementăm un plan de luptă cu această teribilă maladie şi am spus că vom transforma Galaţiul într-unul din cele mai puternice centre naţionale de diagnosticare şi tratare a cancerului. Practic, astăzi, suntem singurul centru din regiune şi unul dintre puţinele din ţară care au un PET-CT, un echipament ultraperformant care poate descoperi cancerul în stadii incipiente, localizează precis celulele tumorale, stadializează gravitatea bolii, monitorizează eficienţa tratamentului oncologic şi depistează recidivele. Cu cât această boală este descoperită mai repede, cu atât cresc şansele de vindecare. În plus, pentru pacienţi această procedură este gratuită. În acest moment, Galaţiul are două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului şi un sistem ultramodern de diagnosticare a acestei boli. Primul accelerator are aproape 30.000 de şedinţe realizate, iar cel de-al doilea accelerator a fost deja montat şi se află în procedură de autorizare la CNCAN”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Există un întreg protocol pentru programarea pacientului la astfel de investigaţii, iar înainte de realizarea procedurii pacientul va primi un set de indicaţii pe care va trebui să le urmeze (un regim alimentar adecvat, evitarea efortului fizic şi hidratarea corespunzătoare). Examinarea cu ajutorul PET-CT-ului este indicată în majoritatea tipurilor de cancer, inclusiv tumorile agresive pot fi diagnosticate şi monitorizate prin această metodă. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite