22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele 20 de microcentrale de cartier ar putea fi puse în funcţiune până în decembrie 2018
Cele 20 de microcentrale de cartier ar putea fi puse în funcţiune până în decembrie 2018

Gălăţenii care încă nu au s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire vor beneficia de acest serviciu cel mai probabil în luna decembrie a acestui an deoarece, aşa cum a anunţat Primăria municipiului Galaţi, zilele acestea a fost stabilit operatorul care va transforma 20 de puncte termice în microcentrale de cartier. Ca urmare a procedurii de achiziţie publică, ofertele declarate câştigătoare pentru cele două loturi sunt cele depuse de Asocierea Romterm SA - Calorgal SA. Este vorba despre două loturi a câte 10 puncte termice (PT) şi staţii centrale de căldură (SC) care vor furniza agent termic pentru aproximativ 6.000 de apartamente.
Lotul I cuprinde ”Instalaţii de producere a energiei termice pentru următoarele puncte termice sau staţii centrale de căldură”: PT 4 - Ţiglina I, SC 17 - Ţiglina III, PT 2 - Ţiglina I, PT P2 - zona Port; PT 0 - Ţiglina I; SC 14 - Mazepa I; PT 3 - Ţiglina I, SC 59 - Ţiglina II; SC 16 - Mazepa I; PT 9 - Ţiglina I. Preţul total al ofertei este de 1.051.160 lei (fără TVA). Termenul de realizare a lucrărilor este de 60 de zile.
Lotul II cuprinde ”Instalaţii de producere a energiei termice pentru următoarele puncte termice sau staţii centrale de căldură”: SC 6 - Micro 39; PT CSG - Micro 40; SC 43 - Micro 21; SC 7 - Micro 39; PT 50 - ICMRS; SC 33 - Micro 19; SC 50 - Micro 19; SC 32 - Micro 19; PT Liceul Metalurgic; SC 3 - Micro 40. Preţul total al ofertei este de 1.167.200 lei (fără TVA), iar termenul de realizare a lucrărilor este de 60 de zile.
Conform caietului de sarcini, cazanele ce urmează a fi instalate în cele 20 de puncte termice şi staţii de căldură, care vor fi transformate în microcentrale de cartier, vor funcţiona pe bază de gaze naturale. Cazanele vor fi echipate cu arzătoare în minimum 2 trepte de reglaj şi vor permite reglarea puterii în funcţie de necesarul efectiv de căldură al consumatorilor racordaţi. Pentru siguranţă în exploatare, în sălile cazanelor se vor instala detectoare de gaz.
”Totodată, Primăria municipiului Galaţi are în desfăşurare o achiziţie publică pentru transformarea a încă patru puncte termice în microcentrale de cartier, care vor deservi exclusiv instituţii publice. Procedura se află în faza de evaluare a ofertelor depuse. În paralel, continuă programul de acordare a ajutorului financiar de 3.000 de lei cetăţenilor municipiului Galaţi pentru achiziţia unui sistem alternativ de încălzire şi apă caldă”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei municipiului Galaţi.
Potrivit declaraţiilor directorului general al Calorgal SA, Marian Alexandru, montarea microcentralelor de cartier se va realiza în ritm alert şi pe măsură ce vor fi montate, acestea vor fi predate Primăriei pentru a fi exploatate. Demn de menţionat este şi faptul că municipalitatea nu a stabilit încă cine va exploata aceste microcentrale.


Articole înrudite