23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cei mai mulţi şomeri gălăţeni provin din mediul rural
Cei mai mulţi şomeri gălăţeni provin din mediul rural

Deşi rata şomajului înregistrată în luna mai la nivelul judeţului Galaţi a scăzut comparativ cu cea înregistrată la sfârşitul lunii precedente, aceasta a fost mai mare comparativ cu cea înregistrată în luna mai a anului trecut. Dacă ţinem cont de datele prezentate de AJOFM Galaţi la solicitarea noastră, deşi situaţia pare că se ameliorează temporar, numărul şomerilor este mai mare comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, lucru care nu poaste fi un motiv de bucurie, cei mai mulţi şomeri provenind tot din mediul rural, unde şansele de a-şi găsi un loc de muncă este relativ redus. 

Conform datelor puse la dispoziţie de purtătorul de cuvânt al AJOFM Galaţi, Magdalena Hâncu, rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii mai la nivelul judeţului a fost de 8,89%, numărul total de şomeri înregistraţi în evidenţ a AJOFM Galaţi fiind de 17.830 de persoane, din care 14.629 de persoane locuiesc în mediul rural, în timp ce doar 3.191 de persoane locuiesc la oraş. 

„Din numărul total de şomeri înregistrati la AJOFM Galaţi, un unumăr de 2.317 sunt indemnizaţi, în timp ce un număr de 15.513 sunt neindemnizaţi”, ne-a declarat purtatorul de cuvânt al AJOFM Galaţi. 

Un fapt care nu poate fi considerat îmbucurător este acela că s-a redus numărul şomerilor indemnizaţi cu 500 de persoane, ceea ce înseamnă că aceştia nu mai beneficiază de ajutor de şomaj, în timp ce numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 84 comparativ cu luna precedentă. Numărul şomerilor va creste odată cu plecarile din Combinat, prin intermediul programului de prepensionare, care se află pe ultima sută de metri, însă aceştia nu vor figura în evidenţa AJOFM Galaţi deoarece contractul de muncă s-a desfăcut cu acordul părţilor, la cererea lor. 

 

Gălăţenii fără studii, cei mai atinşi de spectrul şomajului 

 

Ca şi în lunile precedente, se demonstrează că şomerii care nu au studii îşi găsesc cel mai greu de muncă, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul persoanelor care au vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani. Astfel, în ceea ce priveşte studiile, 16.091 de persoane nu au studii, în timp ce 1.250 de persoane au studii liceale sau postliceale, cei mai puţin „loviţi” de spectrul şomajului fiind gălăţenii cu studii superioare, fiind vorba de 485 de persoane. În ceea ce priveste vârsta, cei mai mulţi şomeri, şi anume în număr de 5.742, au vârsta între 40 şi 49 de ani, 3.883 au vârsta cuprinsă între 30 şi 39 de ani iar 3.068 de persoane au depăşit vârsta de 55 de ani. 


Articole înrudite