Într-o parte a României, nu departe de Galaţi, în judeţul vecin, în Tulcea, localnicii, mulţi vârstnici, stau acum cu teroarea că războiul poate oricând ajunge şi la ei... dintr-o eroare! La câteva sute de metri de casele din Ceatalchioi, comună din judeţul Tulcea, pe celălalt mal al Dunării, se află portul ucrainean Izmail. Miercuri dimineaţă, oamenii au văzut cum s-a dezlănţuit infernul, după ce foarte multe drone au lovit portul. Au lovit şi un depozit de muniţie şi combustibil, se pare. Depozite şi silozuri ardeau şi la ore bune după atac!
«A tremurat casa, au bubuit geamurile "Dum-dum-dum!"»
"Eu am casă aici, la 300, 300 şi ceva de metri, de unde au bombardat Dunărea. Din somn ne-a trezit zgomotul, am zis că e cutremur, apoi că e furtună. Tremurau pământul, casa şi geamurile. Eram în pijama, am şi zis: «A naibii dronă!», şi m-am ascuns după casă. A tremurat casa, au bubuit geamurile «Dum-dum-dum!» şi în zona asta, unde e portul Izmail, s-au auzit iar 3-4 bubuituri, dar prima oară se auzea bâzâitul de drone, vreo 5-6 veneau şi de acolo, de la vale, am văzut cu ochii mei când au tras ucrainenii cu arme, cu trasoare, că lumina de venea peste Dunăre. Eu am făcut armata, sunt obişnuit, dar şi la vârstă mea acum, totuşi, la ce am văzut, îmi e teamă, exista riscul să ajungă şi la noi o dronă sau un glonte, că dacă dintr-o elice sau dronă respinsă de antiaeriană vine o bucată, ea vine undeva în picaj şi cade undeva, Doamne fereşte!, la noi, în câmp sau, şi mai rău, în casă. Dar nu avem ce face! Este foarte greu acum aici la noi, acum ziua lucrurile sunt mai calme, dar ne e teamă de alte atacuri. Să nu ne lovească şi pe noi din greşeală", spunea Ion Giuvanovici (foto jos - 1), localnic din Ceatalchioi.
«Era teroare cum trăgea antiaeriana de la ucraineni!»
Lumea a sunat la primărie, a fost panică în sat. "Miercuri dimineaţă, în jurul orei 02.10, a început bombardamentul, casele oamenilor sunt la o distanţă de mai puţin de 400 de metri, 350 de metri, de unde au căzut dronele. Alarmă, toată lumea, ce să mai zic, toată lumea speriată, problema era că, cum gândesc oamenii, şi eu, că în momentul în care bătea antiaeriana, că era teroare cum trăgea antiaeriana de la ucraineni, putea să împingă drona şi să cadă pe casele oamenilor, distanţa e de 150 de metri până la graniţa cu România. Aici la noi, din păcate, panica e mare, e o situaţie nedorită", spunea şi Tudor Cernega (foto jos - 2), primar Ceatalchioi.
«O zgâlţâială aşa puternică nu am mai văzut!»
Unii săteni au scăpat doar cu frică, dar altora, însă, li s-au spart şi geamurile la case. "Două geamuri mi s-au făcut praf, au căzut la pământ, şi altele sunt crăpate. O zgâlţâială aşa puternică nu am mai văzut! Treceau 5 minute şi veneau alte drone, şi tot aşa... Şi antiaeriana lor trăgea, că vedeam şi trasoare. Bubuituri, bâzâiala de la drone, că le auzeam ca nişte viespi. Prima oară când m-am trezit la 02.00 din somn, am crezut că plouă şi că e tunet. Nici nu mai ştim ce om face, eu am casa aici, în buza Dunării, la 300-400 de metri de unde au tras. De greşeală îmi e teamă, să nu ajungă ceva la noi când resping ei", spunea şi Gheorghe Puflea (foto jos - 3), localnic Ceatalchioi. Oamenii din zonă se tem că va fi şi mai rău şi nu văd liniştea pentru ei decât dacă războiul s-ar încheia!
Articole similare:
- MApN "linişteşte apele" după atacurile ruşilor: «Nu sunt ameninţări directe la adresa României!»
- Cum reuşesc dronele ucrainene să ajungă până la Moscova fără a fi detectate