02 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câţi gălăţeni au fost la urne să-şi voteze reprezentanţii în Parlamentul României
Câţi gălăţeni au fost la urne să-şi voteze reprezentanţii în Parlamentul României

La închiderea urnelor, duminică, 1 decembrie 2024, ora 21.00, votaseră 222.515 de gălăţeni cu drept de vot., adică 42,64% din electori. Dintre aceştia, 207.211 - votanţi pe liste permanente, 12.113 - votanţi pe liste suplimentare, 3.193 - votanţi cu urnă mobilă.
În mediul urban au votat 127.718 de electori, iar în mediul rural - 94.799.
Reamintim că în judeţul Galaţi, au fost înscrişi pe liste permanente 521.870 de votanţi.

Datele centralizate la nivelul Centrului de Comunicare Judeţean Galaţi, care monitorizează şi coordonează misiunile desfăşurate de structurile MAI în context electoral, arată că până la acest moment nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de vot. 

De la începerea votării au fost semnalate 11 sesizări de situaţii de încălcare a legii în contextul alegerilor parlamentare. 5 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 3 sunt în curs de  verificare. Poliţiştii au întocmit 2 dosare penale cu privire la posibile infracţiuni şi au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale, toate cu avertisment.
De exemplu, la Secţia 2 Poliţie Galaţi a  fost sesizată de către o femeie, în vârstă de 46 ani, cu privire la faptul că, în momentul în care a intenţionat să-şi exercite dreptul la vot, a observat că pe lista electorală, în dreptul numelui său, era o altă semnătură.
La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, iar în urma verificărilor efectuate au stabilit că semnătura aparţine unei alte persoane care votase anterior şi care, în loc să semneze în dreptul numelui său, a semnat în dreptul persoanei care a făcut sesizarea. 
Procesul electoral nu a fost afectat, iar reclamanta şi-a putut exercita dreptul la vot.

Pe parcursul acestei zile, la nivelul judeţului Galaţi au fost mobilizaţi peste 850 de angajaţi MAI care au avut ca principale atribuţii menţinerea climatului normal de siguranţă publică, asigurarea protecţiei secţiilor de vot şi cercetarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale. 
Misiunile efectivelor Ministerului Afacerilor Interne vor continua şi după încheierea procesului de vot.

La nivelul județului Galați nu a fost organizat niciun exit-poll, singurele și cele mai sigure rezultate vor veni, în această noapte, de la Biroul Electoral Județean și Central. De asemenea, vom reveni, în această noapte, cu datele rezultate din numărătorile paralele ale partidelor.


Articole înrudite