08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi sunt trimise toate persoanele care au fost muşcate de vreun animal, indiferent dacă se ştie clar că acela a fost turbat sau dacă există suspiciunea turbării ori e vorba pur şi simplu de plăgi muşcate produse de animale necunoscute. Pe o statistică furnizată de Spitalul de Boli Infecţioase, statistică ce cuprinde ultimele trei luni, din iunie până la începutul lunii septembrie, reiese că în intervalul de timp menţionat la spital au ajuns 300 de victime ale animalelor. A fost vorba practic de câte 100 de persoane cu plăgi muşcate de animale pe lună, ce au necesitat tratament de specialitate în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.
”Din cele 300 de cazuri de persoane care au ajuns în spitalul nostru prezentând plăgi muşcate de animale, predomină pacienţii care au căzut victime muşcăturilor câinilor. Astfel, din 300 de cazuri în trei luni, 247 erau persoane cu plăgi muşcate de câine, 52 - plăgi muşcate de pisică şi doar unul a fost cu plagă muşcată de un alt animal”, a precizat directorul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, dr. Mihaela Debita.
O parte a câinilor care au produs cele 247 de plăgi muşcate erau câini fără stăpân, dar au fost şi situaţii în care animalul care a produs plaga era fie propriul animal, fie un animal cunoscut. În general, odată pacientul prezentat la spital, medicii obţin informaţii legate de animalul agresiv, de posibilitatea ca acesta să fie sau nu infectat cu virusul turbării şi de zona din care provine animalul. Acest lucru din urmă are o importanţă deosebită deoarece toate animalele provenite din aşa numitele zone rabigene, unde au existat recent sau au existat mai multe cazuri de animale turbate, au parte imediat de vaccinarea antirabică plus eventuala folosire de ser antirabic înainte de vacinare. În ultimele trei luni supuse monitorizării, pentru cele 300 de persoane care au ajuns la spital prezentând plăgi muşcate de animale s-au folosit 433 de fiole dintr-un tip de vaccin antirabic, plus 16 flacoane din alt tip de vaccin antirabic, la care se adaugă şi 138 de fiole de vaccin antitetanic, făcut obligatoriu pentru orice plagă muşcată de animal.
Cost mediu al tratamentului unei plăgi muşcate - de la 293,71 lei la 544 lei
Există două tipuri de stabilire a costului mediu al tratamentului unei persoane care a suferit o plagă muşcată de animal. Dacă luăm în calcul monitorizarea plăgii, vaccinarea antitetatanică, vaccinarea antirabică, pansamentele plus dezinfectantul necesar, se ajunge la un cost mediu de 293,71 lei pe caz. Dacă însă se ştie sigur că e vorba de un animal turbat, atunci se adaugă şi costul serului antirabic, care asigură o imunitate rapidă, la care se adaugă apoi vaccinarea antirabică, cea antitetanică, monitorizarea plăgii, pansamente, dezinfectantele ajungându-se la un cost mediu de 544 lei pe caz.


Articole înrudite