Numărul prodecanilor a crescut semnificativ la o parte dintre facultăţile Universităţii „Dunărea de Jos“ Galaţi fără a respecta prevederile Cartei Universităţii care se pare că nu mai este cartea de "căpătâi" a comunităţii universitare. Numărul de directori de departamente este de asemenea din ce în ce mai mare, astfel că la nivelul unor facultăţi există o mulţime de funcţii de conducere, chiar dacă numărul de studenţi nu justifică acest lucru.
Având în vedere că salariul de bază al unui prodecan sau al unui director de departament porneşte de la minim 10.037 de lei, la care se adaugă sporuri, indemnizaţii, gradaţii şi sume pentru activităţi de cercetare, iar Universitatea „Dunărea de Jos“ este o instituţie de învăţământ de stat, care se finanţează din bani publici, atunci nu poţi să nu te revolţi când vezi cum se înmulţesc funcţiile de conducere plătite cu salarii imense din banii contribuabililor.
Ce este Carta Universităţii şi ce prevede
După cum se arată chiar în documentul citat, „Carta este documentul care stabileşte misiunea Universităţii, principiile academice, obiectivele, structura şi organizarea acesteia. (...) Carta este elaborată în concordanţă cu Constituţia României şi legislaţia în vigoare“. În plus, la art. 30 se arată: „Membrii comunităţii universitare sunt obligaţi să respecte CARTA şi regulamentele Universităţii“.
Dar se pare că forurile de conducere ale universităţii gălăţene citează şi respectă prevederile Cartei doar când le convine, căci în privinţa numărului de prodecani, obligativitatea respectării Cartei nu se mai aplică, deoarece, potrivit art. 55, alin (1) „Numărul prodecanilor din facultate se stabileşte proporţional cu numărul studenţilor şcolarizaţi la toate formele de învăţământ şi la toate ciclurile de studii. Se constituie un post de prodecan la cca. 1.000 de studenţi“. Cu toate acestea, Universitatea „Dunărea de Jos“ are prodecani atât câţi doreşte conducerea, unii dintre ei fiind numiţi pe orice alte criterii în afară de meritocraţie.
Câţi prodecani sunt în plus
Potrivit informaţiilor obţinute de la Biroul de Presă al Universităţii „Dunărea de Jos“, vă prezentăm facultăţile, numărul de studenţi şi numărul prodecanilor. Se poate observa că la jumătate din numărul facultăţilor (exact la facultăţile cu "greutate") sunt mai mulţi prodecani faţă de prevederile Cartei Universităţii care prevede un post de prodecan la 1.000 de studenţi. Astfel:
- Facultatea de Medicină şi Farmacie - 2.202 studenţi - 4 prodecani (2 în plus);
- Facultatea Transfrontalieră - 1.593 de studenţi - 3 prodecani (cel puţin cu 1 în plus);
- Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor - 1.320 de studenţi - 3 prodecani (2 în plus);
- Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică - 1.216 studenţi - 3 prodecani (2 în plus);
- Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - 1.073 de studenţi - 2 prodecani (1 în plus);
- Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice - 1.017 studenţi - 2 prodecani (1 în plus);
- Facultatea de Inginerie - 947 de studenţi - 2 prodecani (1 în plus);
- Facultatea de Litere - 612 studenţi - 1 prodecan;
- Facultatea de Arhitectură Navală - 488 de studenţi - 1 prodecan;
- Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila - 475 de studenţi - 1 prodecan;
- Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor - 450 de studenţi - 1 prodecan;
- Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie - 447 de studenţi - 1 prodecan;
- Facultatea de Ştiinţe şi Mediu - 328 de studenţi - 1 prodecan;
- Facultatea de Arte - 162 de studenţi - nu are prodecan.
TOTAL = 12.330 de studenţi, 25 de prodecani (10 în plus), adică un prodecan la aproximativ 500 de studenţi. Pentru cele 10 funcţii de prodecan în plus, universitatea gălăţeană plăteşte în total salarii de bază cu mult peste 100.000 de lei în fiecare lună.
Cu statut de funcţie de conducere sunt şi directorii de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, care de asemenea îngroaşă rândurile funcţiilor de conducere, căci la fiecare facultate sunt între 1 şi 6 departamente, fiecare cu directorul lui. De exemplu, la Facultatea de Medicină şi Farmacie, la 2.202 studenţi sunt 4 prodecani (2 în plus), 1 decan şi 6 departamente cu directorii aferenţi, iar la Facultatea de Inginerie - 947 de studenţi - 2 prodecani (1 în plus) şi 5 departamente.
Punctul de vedere al conducerii Universităţii nu aduce aminte şi de CARTA UNIVERSITĂŢII
Am solicitat un punct de vedere al conducerii Universităţii „Dunărea de Jos“ cu privire la motivele care au stat la baza hotărârii de a suplimenta numărul de prodecani la unele facultăţi din cadrul Universităţii (exemple: Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Facultatea Transfrontalieră etc.), în condiţiile în care Carta Universităţii prevede la art 55. alin. 1 că „numărul prodecanilor din facultate se stabileşte proporţional cu numărul studenţilor şcolarizaţi la toate formele de învăţământ şi la toate ciclurile de studii. Se constituie un post de prodecan la cca. 1.000 de studenţi“.
În răspunsul semnat de rectorul Lucian Puiu Georgescu se face referire la toate legile posibile în care se subliniază autonomia universitară, dar nu se pomeneşte nici măcar pe departe de Carta Universităţii, precizând că aşa a hotărât Senatul Universităţii la solicitarea decanilor facultăţilor. „Astfel, în concordanţă cu principiul autonomiei universitare şi a Metodologiei interne de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere de la nivelul facultăţilor şi Universităţii 2015-2016, numărul posturilor de prodecani a fost hotărât de către Senatul universitar, la solicitarea facultăţilor, în raportare la necesităţile generate de misiunea învăţământului superior de a genera şi de a transfera cunoaştere către societate (...)“, se arată în răspunsul transmis redacţiei noastre.
Despre nerespectarea Cartei Universităţii, nicio vorbă şi nici despre faptul că numărul studenţilor se împuţinează de la an la an, iar funcţiile de conducere se înmulţesc tot de la an la an.