22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Bazaconiile” de pe Faleza Dunării
„Bazaconiile” de pe Faleza Dunării

Faleza Inferioară a fost făcută bine, dar nu a fost întreţinută de-a lungul anilor în mod corespunzător, ne-a declarat Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor - filiala Dunărea de Jos – Galaţi-Brăila.
„De-a lungul anilor au apărut tot felul de bazaconii care arată cum arată, şi dacă au autorizaţii, multe cred că au fost luate între timp, pentru că aceasta a fost metoda folosită la Galaţi ani de zile. Semne că se doreşte să se schimbe ceva sunt, dar să vedem dacă se vor şi realiza. Aici mă refer la acel ponton amplasat chiar în dreptul Elicei, care ar trebui amplasat în altă parte deoarece acolo era singurul loc accesibil ca să te poţi bucura de vederea Dunării. Nu am nimic împotriva acelui ponton sau să se construiască un restaurant, e foarte bine că sunt restaurante, dar cred că amplasamentul nu este unul bun. Dacă te plimbi pe mal poţi vedea tot felul de hidoşenii, cum ar fi un vas care este celebru prin nume şi care, în loc să fie dărâmat, a primit aviz de legalitate”, ne-a declarat Sergiu Porumboiu. Acesta mai susţine că vegetaţia de pe Faleza Dunării a fost frunoasă, dar neîngrijită corespunzător.
„Faleza nu suportă încărcare cu tot felul de construcţii care au fost amplasate în acest loc. Limita de constructivitate înainte de 1989 pe Faleza Dunării era la Ţiglina 1, respectiv ultimele blocuri construite la complexul Francezi. Ce s-a construit ulterior în această zonă este responsabilitatea celor care au au dat avize pentru tot ce s-a construit pe Faleză şi care nu au fost traşi la răspundere”, a mai precizat Porumboiu. Acesta susţine că ar trebui accesate fonduri europene cât mai repede pentru consolidarea Falezei, iar în ceea ce priveşte soluţia ca Faleza să reziste şi să nu se producă alunecări de teren sau alte incidente neplăcute, acesta ne-a spus: „Dacă există voinţă şi interes se pot elabora proiecte europene pentru atragerea de fonduri pentru consolidarea malului Falezei şi a zonei. Soluţia este să ne rugăm la Dumnezeu să nu cadă ce s-a făcut şi să nu se mai încarce suplimentar zona”.
Un exemplu elocvent al problemelor existente pe Faleza Inferioară îl reprezintă craterul care încă există în zona Elicei, şi care din păcate a devenit emblematic pentru un oraş care are un sol mai special. Problema legată de amplasarea pontonului în zona Elice, ponton care are aviz din partea Primăriei încă de acum câţiva ani, a intrat în atenţia municipalităţii, care va analiza acest aspect. Aşa cum ar trebui, considerăm noi, să analizeze nu numai acest ponton care este amplasat legal, dar şi alte construcţii care sunt departe de a fi o privelişte plăcută pe malul Dunării.


Articole înrudite