22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile gălăţene avertizează: Pericolul COVID-19 nu a trecut
Autorităţile gălăţene avertizează: Pericolul COVID-19 nu a trecut

Este concluzia unui tip de bilanţ realizat de către autorități privind evoluţia noului coronavirus în județ. Este clar că problemele au fost generate de pasagerii din cele două autocare întoarse în martie din Turcia care, atunci legal, nu puteau fi izolaţi sau carantinaţi. Prima victimă a acestui fenomen a fost căminul „Sf. Ilie“, unde există o legătură directă între un pasager din cele două autocare și focarul COVID-19 ce s-a dezvoltat mai apoi în acel cămin.

„Numărul mare de persoane decedate la Galaţi este de fapt generat de beneficiarii din cele două cămine de bătrâni, „Sf. Ilie“ şi „Sf. Spiridon“. Au fost în total 67 de persoane care au decedat din aceste două cămine. Din totalul de 86 de persoane, doar şase nu au avut link epidemiologic, practic este acea transmitere comunitară despre care am vorbit permanent şi de fiecare dată am făcut apel către populaţie să repecte normele de igienă şi de distanţare socială. După cum se poate vedea, şi a spus şi preşedintele ieri, virusul nu a intrat în vacanţă şi nici nu o să intre în vacanţă. Este necesar ca noi toţi să fim atenţi şi să respectăm regulile elementare de igienă. Pe perioada stării de urgenţă am avut şi un număr foarte mare de persoane carantinate, persoane care au venit din străinătate, iar de aici s-au detaşat persoane care au venit din Anglia, 1.420 de persoane.

«Analizând complexitatea situaţiei din Galaţi, o să constataţi că a fost cea mai compexă din toată ţara»

Analizând complexitatea situaţiei din Galaţi, o să constataţi că a fost cea mai compexă din toată ţara. Am avut cămine de bătrâni care au fost confirmaţi, am avut şi persoane cu dizabilităţi care au fost confirmaţi, am avut la ambulanţă, la ISU, la Spitalul Militar, la Boli Infecţioase şi am avut şi localităţi în carantină. Aici, în Toflea şi Brăhăşeşti, decizia pe care am luat-o se pare că a fost una bună pentru că în ultima vreme, după ce s-a ridicat carantina nu a mai fost nici un caz confirmat. Practic, cele 14 zile de carantină din cele două localităţi şi-au atins obiectivul, iar acolo este un focar care a fost neutralizat. În schimb, au început să apară cazuri răzleţe, tot pe această transmitere comunitară, în judeţ. Am avut cazuri la Piscu, Lieşti, Ghidigeni, Pechea, Şendreni, Tecuci. Practic este o transmitere comunitară, dar este o transmitere comunitară care are link epidemiologic, nu este una explozivă, iar în urma anchetelor epidemiologice se pot vedea foarte clar că au existat contacţi, persoane care nu au respectat normele de distanţare. În perioada următoare vom milita în continuare pentru normele de igienă şi pentru păstrarea distanţei sociale, şi vom face apel către cetăţeni să respecte aceste reguli, chiar dacă afară este vară şi vrem cu toţii să petrecem timp liber în aer liber“, a precizat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galați.

Nu e o explozie de noi cazuri, dar nici o scădere masivă

Numărul cazurilor de noi confirmări cu noul coronavirus este în creștere, așa că, deocamdată, populaţia nu se poate relaxa. Apariția, acum câteva zile, a 20 de cazuri la un centru pentru îngrijirea celor cu dizabilități dovedește asta. În plus, există în continuare un număr mare de persoane aflate în izolare, iar în mediul rural încep să apară din ce în ce mai multe cazuri.

„În continuare, avem problema persoanele izolate la domiciliu, numărul lor fiind foarte mare, şi asta presupune un efort semnificativ al autorităţilor să îi verifice pe cei care trebuie să stea în izolare la domiciliu. Vorbim de aproape 2.500 de oameni care stau în izolare. Eu sper ca toţi să înţeleagă că trebuie să respecte măsurile de izolare pentru că, ştiţi foarte bine, măsura este aceea a carantinei instituţionalizate pe care ar trebui să o plătească. Până acum, din cheltuielile de carantină pe care autorităţile locale le-au făcut în judeţul Galaţi, au fost plătiţi peste 3 milioane de lei de la ministerul Sănătăţii, urmând să mai fie plătiţi, din ce ştiu eu, aproximativ 2,5 milioane de lei. Practic, acestea sunt cheltuieli efectuate în această perioadă de autorităţile locale cu carantina. Iar pe partea de programe de sănătate, de decontarea testelor care au fost efectuate, până acum Ministerul Sănătăţii a achitat doar 430.000 de lei. În continuare, apar cazuri noi, riscul foarte mare îl reprezintă apariţia în mediul rural, aici fiind persoane în vârstă, ei fiind cei mai vulnerabili. Acolo trebuie să fim şi vom fi atenţi, la această transmitere în mediul rural“, a mai spus prefectul judeţului Galaţi.


Articole înrudite