Negocierea Contractului Colectiv de Muncă de la Transurb, care ar trebui finalizată pe 31 mai, s-ar putea termina cu declanşarea unei greve care va determina paralizarea transportului public local în Galaţi, acest lucru urmând să se întâmple dacă salariile celor aproximativ 800 de angajaţi nu vor fi majorate cu un procent egal cu rata inflaţiei. Cel puţin acest lucru îl susţine liderul Sindicatului Liber al Angajaţilor din cadrul Transurb, George Preda. Reamintim că şi anul trecut angajaţii societăţii au obţinut o creştere cu 5,5% a salariilor după ce au declanşat un protest spontan care a paralizat circulaţia în oraş.
„În cadrul discuţiilor purtate pe marginea noului CCM cu reprezentanţii conducerii societăţii ni s-a spus că subvenţia primită de unitate de la Consiliul Local a fost redusă cu 30% şi, dacă s-ar face o rectificare a bugetului societăţii prin care să se aloce fondurile necesare astfel încât subvenţia să fie reîntregită, atunci ar fi posibilă o creştere a salariilor. Reprezentanţii sindicatului nostru se vor întâlni cu şeful Comisiei de buget finanţe a Consiliului Local, Aurelian Constantin, căruia îi vom prezenta solicitarea noastră legată de rectificarea bugetului, astfel încât să se primească banii reprezentând diferenţa de subvenţie redusă. Dacă cererea sindicatului nostru de majorare a salariilor cu rata inflaţiei, şi anume de 7,9%, nu va fi acceptată de conducerea societăţii, sindicatul va declanşa greva deoarece salariaţii au spus că vor întrerupe lucrul dacă nu le sunt majorate salariile”, ne-a declarat liderul de sindicat George Preda. Acesta ne-a mai spus că salariul mediu net la nivel societăţii este de 1.100 de lei.
Rămâne de văzut cum vor fi finalizate negocierile şi dacă CL, în ograda căruia se află Transurb, va fi de acord să aloce bani de la buget pentru creşterea salariilor angajaţilor societăţii locale de transport. Aceştia se pot considera fericiţi, ţinând cont de faptul că anul trecut au beneficiat de creşteri salariale, care, potrivit liderului de sindicat Preda, au fost cuprinse între 30 şi 60 de lei, anul acesta fiind posibil să se întâmple acelaşi lucru, şi asta în comparaţie cu cei mai mulţi angajaţi din mediul privat, care anul trecut au fost fie disponibilizaţi fie li s-au redus drastic salariile. Reprezentanţii sindicatului condus de George Preda urma să aibă ieri o întâlnire, începând cu ora 16.00, cu preşedintele Comisiei de buget finanţe din CL.
Bugetul societăţii nu prevede creşteri salariale pentru acest an
Contactat telefonic pentru un punct de vedere, directorul general al Transurb, Genica Totolici, ne-a precizat că Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al societăţii pe acest an, aprobat de Consiliul Local, nu include sume care să fie folosite pentru creşteri salariale.
„Bugetul de Venituri şi Cheltuieli a fost aprobat la nivelul salariilor de anul trecut. Noi le-am comunicat reprezentanţilor celor două sindicate care au fost prezenţi la negocieri că, pentru a majora salariile, ar trebui ca Consiliul Local să aprobe o rectificare a bugetulu legat de salarii, ceea ce ar însemna o suplimentare de 11 miliarde de lei vechi. Deci nu este vorba de o rectificare care să aibă legătură cu subvenţia. Le-am mai spus reprezentanţilor sindicatelor că a doua variantă de creştere a salariilor, aşa cum solicită ei, ar fi o reducere a personalului, ceea ce ar însemna o restrângere a activităţii societăţii şi implicit reducerea numărului de trasee. Vreau să vă spun că nici la ora actuală nu avem destui şoferi, ne-ar mai trebui cam 50, iar angajaţii fac ore suplimentare pentru a reuşi să asigure transportul în condiţii normale”, ne-a mai declarat directorul Transurb. Genica Totolici ne-a mai spus că numărul de angajaţi ai societăţii s-a redus de la 865, cât era anul trecut, la 750, şi că nivelul încasărilor zilnice, care este în jur de 330 de milioane de lei vechi, este redus comparativ cu nivelul încasărilor din alte oraşe, unde suma încasată ajunge şi la 1,5 miliarde de lei vechi, însă în oraşele respective nu există transport cu maxi-taxi. Directorul Transurb a mai ţinut să precizeze faptul că azi va comunica reprezentanţilor sindicatului condus de George Preda faptul că nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea Codului dialogului social, intrată recent în vigoare, pentru a mai participa la negocieri, respectiv numărul membrilor de sindicat nu depăşeşte jumătate plus unu din numărul salariaţilor.